*Nettavisen* Nyheter.

Fotball-liga uten ball, bane og mål

Irakisk toppfotball har verken ball, bane, penger eller spillere, men treneren har en visjon: Lidenskap for spillet betyr alt!

21.10.03 14:30

- Vi har ingen mål, ingen fotballer, ingen liga. Alt er ødelagt. Fotballstadion, selve hjertet i den irakiske fotballen, har amerikanerne forlatt som en søppelbøtte, sier Bernd Stange til BBC.

Tyskeren, som var trener for det irakiske landslaget i fotball under Saddam Husseins regime, jobber for å få gjenopptatt ligafotballen i Irak.

Alt han ber om er en liten andel av gjenoppbyggingsfondet og en smule anerkjennelse fra den USA-ledede koalisjonsstyrken i landet.

- Alltid gode nyheter
Stange medgir at det finnes større utfordringer i det krigsherjede landet, men fremholder at fotballen er viktig for innbyggernes moral:

- Etter år med dårlige nyheter er det så viktig å kunne gi dem gode nyheter. Og fotball er alltid gode nyheter, påpeker Stange, som understreker at det ikke finnes andre former for underholdning i landet.

- Vi har ikke rollemodeller for ungdom i Irak i dag. Her er det ingen form for underholdning, ingen kino, ikke noe teater. Folk liker fotball, de har lidenskap for spillet.

Skudd i lufta
Etter år uten inntekt, har de fleste tidligere proffspillerne for lengst forlatt landet for å spille i Jordan, Syria, Egypt og Saudi-Arabia. Den tyske treneren har ingen penger å betale spillerne med – de som er igjen, spiller uten lønn.

Per i dag er det kun Tyskland og Fifa som har gitt irakisk fotball noen form for praktisk hjelp, hevder Stange. Han foreslår at okkupasjonsstyrken begynner å interessere seg litt mer for fotballkampene – for eksempel ved å møte opp og skyte i luften.

- Jeg ville bli glad, hvis noen i koalisjonen sa ”Okey, gutta, dere gjorde en god jobb. Kom, la oss ta en fest eller grille litt,” men ingen ting skjer, ikke ett ord har vi hørt, sier Stange.

Det internasjonale fotballforbundet Fifa annonserte tidligere denne uken at det vil dele ut hundretusener av dollar som skal finansiere nytt hovedkvarter og teknisk senter for den irakiske fotballorganisasjonen.

- Et møte vil snart bli holdt for å diskutere hvordan man skal sparke liv i fotballen der igjen, sier Fifa-president Sepp Blatter til BBC.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.