RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotballkone kan bli hengt fra galgen

Foto: - (AFP)
Sist oppdatert:
Lederen for domstolene har utstedt en henrettelsesordre for kona til en tidligere landslagsspiller.

Khadijeh Shahla Jahed hadde inngått et midlertidig ekteskap med den tidligere iranske landslagspilleren Nasser Mohammad-Khani.

Ifølge iransk lov kan iranske menn inngå et ubegrenset antall midlertidige, tidsbegrensede ekteskap. Denne ordningen gjør det enklere for menn å ha elskerinner.

Dømt for drap
I 2002 ble Shahla Jahed dømt for å ha knivdrept én av fotballspillerens andre koner.

- Hun er beskyldt for å stå bak drapet på kona til denne fotballspilleren. Hun nekter for dette. Hun er enda et offer for henrettelsesmaskinen som er i full gang i Iran. Hun er en av de mest kjente dødsdømte personene i Iran. Saken hennes har tidligere fått enorm, internasjonal oppmerksomhet, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

Shahla Jahed skal ha tilstått drapet etter pågripelsen i 2002, men har i ettertid hevdet at tilståelsen skjedde under press. Hun har sittet fengslet i Iran i åtte år, og saken har vært en kasteball i det iranske rettssystemet.

Beordret henrettelsen
Men i helgen har lederen for de iranske domstolene, Mohammad Saegh Larijani, utstedt en henrettelsesordre på kvinnen, hvilket betyr at hun står i umiddelbar fare for å bli henrettet, ifølge Iran Human Rights.

- For noen måneder siden skrev Shahla Jahed et brev hvor hun ba om en endelig avklaring i saken. Og nå har den nye sjefen for domstolene besluttet at hun skal henges. Etter at Saegh Larijani ble sjef, så har antall henrettelser økt betraktelig, og disse henrettelsesprosessene har gått mye raskere enn tidligere, sier Amiry-Moghaddam.

Videre forteller Amiry-Moghaddam at Iran Human Rights har ubekreftede opplysninger på at domstolssjefen har forfattet et brev til Den øverste leder, ayatollah Khamenei, hvor han ber om å få gjennomført om lag 1200 henrettelser.

- Så det kan tenkes at dette er en ny linje de fører - at alle som har en slik dødsdom hengende over seg, står i umiddelbar fare for å bli henrettet, sier Amiry-Moghaddam.

Henretter mindreårige
Iran er et av de landene i verden som gjennomfører flest henrettelser i forhold til folketallet. Det iranske regimet kritiseres også for å gjennomføre henrettelser av mindreårige. Dette strider mot FNs barnekonvensjon, som Iran har ratifisert.

- Vi skal ikke venne oss til at mennesker blir henrettet hver dag. Tvert imot. Vi skal reagere enda sterkere på alle disse meldingene, sier Amiry-Moghaddam.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere