RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotofeber i Norge

Sist oppdatert:
Nordmenn investerer mer enn noensinne i fotoutstyr. Nå velger stadig flere digital speilrefleks.

For i 2005 ble det solgt nesten 30.000 digitale speilreflekskameraer – en økning på hele 19.000 fra året før, viser tall fra Fotorådet.

- Vi hadde ikke drømt om at salget skulle bli såpass. Fjorårets digitale speilreflekssalg slår til og med salgsrekorden til de gamle filmbaserte speilreflekskameraene, sier informasjonssjef Knut Førsund i Fotorådet.


Lavere priser
Førsund tror salgsrekorden skyldes at de digitale speilreflekskameraene er blitt billigere. Nå kan nemlig flere produsenter skilte med en god speilreflekspakke til i underkant av 10.000 kroner.

Fotorådet kartlegger salget av de fleste kameratyper, og er godt fornøyd med at det ble satt ny salgsrekord i 2005. Til sammen ble det solgt hele 471.000 digitale kameraer. Og fortsatt er bestselgeren det lille, hendige kompaktkameraet. Kompaktkamerasalget økte på sin side med 13 prosent i forhold til året før.

Tror ultrazoom vil selge mer
Førsund har følgende spådom for 2006.

- I tillegg til at salget av speilrefleks fortsatt vil øke, tror jeg at vi kommer til å se et økende salg av de såkalte mellomklassekameraene. Disse kameraene har kraftig zoom og mange manuelle muligheter. Vi ser at det er stor markedsinteresse for denne kameratypen.

Mobilkamera i stedet for engangskamera
Verdien av kameraomsetningen lå på rundt 1,2 milliarder kroner, og er omtrent slik som året før. Men stadige laverer priser gjør at det likevel selges mer. Salget av film går fortsatt nedover, og fikk ned fra 5,9 millioner ruller i 2004 til 3,2 millioner i 2005.

Når det gjelder salget av engangskameraene, så falt det drastisk fra 975.000 til 420.000. Fotorådet tror at det er mobilkameraene som har overtatt for engangskameraene.

Flere tall og fototips finner du på Fotorådets hjemmeside.

LES FLERE FORBRUKERSAKER PÅ WWW.TV2HJELPERDEG.NO

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere