RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fotografen sperret opp øynene da han så dette

SOLID STYKKE DYR: Den ruver godt der den ligger i fjæra, dyret som etter alt å dømme er en spermhval.
SOLID STYKKE DYR: Den ruver godt der den ligger i fjæra, dyret som etter alt å dømme er en spermhval. Foto: Kenneth Strømsvåg/iFinnmark.no
Sist oppdatert:
Sju japanere og deres finske reiseguide fikk bakoversveis da de kom over en hel hval i Finnmark.

Det som trolig er en spermhval ligger død blant fjæresteinene i Sjåvika i Båtsfjord kommune i Finnmark. Folk med hytte i området mener den har ligget der i et par dager, skriver iFinnmark.no.

FUGLESAFARI MED NOKO ATTÅT: Pitri Tamminen var på tur som guide for et knippe japanske fuglekikkere da de ble tipset om den strandede hvalen.

Synet satte fart i eventyrlystne japanere, som var like i nærheten da en annen fuglekikker tipset dem om hva som befant seg rett bortenfor.

Avisas mann sto og tok bilder av det store pattedyret, da følget på totalt åtte personer regelrett kom hoppende på steinene mot hvalen.

– Dette må kunne sies å være noe ekstra på denne turen hit til Hamningberg. Vi kan trygt si at turistene får valuta for pengene, sier Pitri Tamminen.

Trist med død hval

Pitri er reiselederen til det japanske følget. Han syntes selv det var spesielt å se en hval på så nært hold.

– Dette er absolutt noe helt spesielt, men det er jo trist at det er en død hval jeg skal få se på denne avstanden. Det var leit. Mon tro hva som har hendt med denne, undres finnen, før det er tid for å ta reisefølget videre.

– Nå blir det nok mer fuglesafari enn hvalsafari, men det var jo det det skulle være da, smiler finnen

STORT FUNN: Hvalen blir etter planen fraktet ut på havet i løpet av søndag.

Slepes til havs

I Sjåvika, der hvalen hadde strandet, sirklet det også hele tre ørner i lufta. To av disse satt på en stein noen få meter unna hvalen. De lettet, tilsynelatende motvillig, da fotografen nærmet seg.

Kjell Arild Brækkan er trafikkleder ved kystverkets sentral i Vardø. Han tok affære da han så bildet som var lagt ut på en facebookside.

– Jeg har gitt beskjed til en kollega, som har tatt dette videre. Det blir nå opp til kystvaktskipet «Farm» å få fjernet hvalen. Det vil ventelig skje søndag, ved at hvalen slepes 12 nautiske mil ut, for så å bli sluppet der ute. Jobben skal KV «Farm» og mannskapet ta så snart de er ferdig med et annet oppdrag, sier trafikkleder Kjell Arild Brækkan.

Her kan du lese flere nyheter fra iFinnmark.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere