*Nettavisen* Nyheter.

Fotografens favoritt

Nettavisens fotograf har lekt med markedets beste kameramobiler. Her er favorittene.

De siste årene har kameramobilene blitt stadig bedre. Så gode at stadig flere legger igjen kompaktkameraet hjemme, og bruker mobilen for å forevige morsomme øyeblikk mens de er ute på farten.

Men hvilken kameramobil bør du velge? Vi har gitt oppdraget med å teste mobilkameraene til en proff, nemlig Nettavisens fotograf Paul Weaver.

Oppløsning ikke alt
Nettavisens fotograf har testet kameramobilene Samsung G800, LG Viewty, Nokia N95 8GB, Nokia N82 og Sony Ericsson K850i.

De fem modellene har alle en bildeoppløsning på 5 megapiksler, og kan med andre ord ta bilder med fem millioner bildepunkter. Ser vi bare på antall megapiksler, kan disse sammenlikne seg med en del enkle kompaktkameraer.

Men ifølge vår fotograf er det ikke antall megapiksler det kommer an på.

- Du kan ha så mange megapiksler du bare vil, og fortsatt ikke klare å ta virkelig gode bilder, forklarer Weaver. Det er optikken som avgjør hvor gode bildene blir.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Optikk fra kameraprodusenter
Selv om det er Samsung, LG, Nokia og Sony Ericsson som har laget de fem kameramobilene vi har testet, er det slett ikke mobilprodusentene selv som står bak optikken i telefonene.

Nokia har fått optikkhjelp fra Carl Zeiss, LG har hentet inn assistanse fra Schneider Kreuznach og Sony Ericssons kamerakjempe bærer Sonys kvalitetsstempel Cyber Shot. Samsung har såvidt vi vet ikke hentet inn optikkhjelp utenfra.

- Nokia har kommet lengst i å integrere god optikk i sine kameramobiler. Optikken fra Carl Zeiss som sitter i Nokias kameramobiler er klart bedre enn de andre i testen, sier Weaver.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Automatisk
Etter vår erfaring bruker de aller fleste et mobilkamera på aller enkleste vis: Skru på, pek mot det som skal fotograferes og knips. Enkelt og greit!

Vi har derfor bedt fotograf Paul Weaver om å teste kameramobilene hovedsakelig ut fra de automatiske standardinnstillinger. Vi har dermed ikke forandret på verken hvitbalanse, eksponeringskontroll, skarphet, kontrast eller noen andre innstillinger.

Kriterier
Fotograf Weaver bestemte selv hvilke kriterier han ville teste mobilkameraene etter, og kom frem til denne listen:

  • Nærgrense
  • Farger
  • Hvitbalanse
  • Kontrast
  • Hurtighet autofokus
  • Blits
  • Zoom

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Paul Weaver

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia i tet
Det er uten tvil Nokia som ligger i tet på kameramobilfronten. Ingen av kameramobilene kan hevde seg helt mot dedikerte kompaktkamera, men Nokia har ifølge Nettavisens fotograf tatt et stort skritt i riktig retning.

Begge Nokia-modellene får gode skussmål, og vår fotograf har egentlig svært lite å pirke på når han bare vurderer kameraegenskapene til telefonene. Det eneste som trekker ned karakterene til de to, er vonde og dumt plasserte taster på Nokia N82 og mangel av linsedeksel på Nokia N95 8GB.

- Nokia N82 hadde fortjent toppkarakter hvis det ikke hadde vært for at jeg stadig vekk kommer borti feil taster. Den er enkel i bruk og tar svært gode bilder, men tastene er med på å trekke ned brukervennligheten, sier Weaver.

God på video – elendig kamera
I denne testen har vi valgt å fokusere utelukkende på kamerafunksjonaliteten på mobiltelefonene. Vi har testet hvordan mobilene fungerer som stillbildekamera i en rekke forskjellige omgivelser.

LGs samarbeid med Schneider Kreuznach er det som definitivt kommer minst heldig ut av testen. Kombinasjonen av dårlig brukervennlighet, bildekvalitet og fotoegenskaper gjorde at vår fotograf knapt nok hadde lyst til å trille noen terning.

- Det eneste positive med LG Viewty er utseendet. Den ser grei ut, men for øvrig er den helt ubrukelig, sier Weaver.

LG Viewty scorer under pari på alle testkriteriene, og havner dermed nederst på listen blant kandidatene.

Ren kameratest
Som nevnt har vi kun testet kameraegenskapene på mobiltelefonene. Du vil dermed ikke finne en fullverdig vurdering av mobiltelefonen som verken telefon, multimedia- eller kommunikasjonsenhet, musikkspiller eller ut fra kriterier som størrelse, pris og utseende.

Vi har testet telefonene tidligere, slik at du kan finne mer utfyllende informasjon om hver enkelt modell dersom du ønsker det.

Hvert kamera bedømmes ut fra syv kriterier og får karakterer fra 1 til 6. I tillegg legger vi vekt på hvordan telefonen er å bruke som kamera og hvor intuitivt brukergrensesnitt kameramobilen har.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia N82
Nærgrense: 4 av 6
Farger: 4 av 6
Hvitbalanse: 5 av 6
Kontrast: 5 av 6
Autofokus: 5 av 6
Blits: 5 av 6
Zoom: 2 av 6

Nokia N82 har et svært godt kamera med ekte xenonblits. Optikken er som sagt fra Carl Zeiss, og linsen fra Tessar. Foran kameraet sitter det et linsedeksel som beskytter mot både smuss og støv. Kameraet tar svært gode bilder, og scorer høyt på de fleste kriteriene. Fargegjengivelsen på bildene er god, og selv under vanskelige lysforhold overbeviser Nokia N82. Kameraet har god hvitbalanse, god kontrast og en rask autofokus.

Den digitale zoomen er dårlig på alle kameramobilene vi har testet. At Nokia N82 også scorer dårlig på dette kriteriet, velger vi derfor å se litt bort fra. Det som derimot trekker ned helhetsinntrykket, er tastene. For hobbyfotografer med litt store fingre er det lett å komme borti feil knapper og inn i feil menyer.

Er du ute etter en knallgod mobiltelefon som også tar suverent gode bilder, bør Nokia N82 ifølge Nettavisens fotograf være et naturlig førstevalg. Nokia N82 koster fra 4000 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Her kan se eksempler på test av nærgrense, fargegjengivelse og hvitbalanse.

Les hele testen av Nokia N82 her

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia N95 8GB
Nærgrense: 3 av 6
Farger: 5 av 6
Hvitbalanse: 5 av 6
Kontrast: 5 av 6
Autofokus: 3 av 6
Blits: 4 av 6
Zoom: 2 av 6

Nokia N95 8GB er også blant de absolutt beste kameramobilene på markedet. Også her kommer optikken fra Carl Zeiss og også N95 8GB har fått Tessar-linse. Mens forgjengeren N95 har et beskyttende deksel foran linsa, har Nokia valgt å fjerne dette på 8GB-utgaven. Dette trekker karakteren noe ned, ettersom det har lett for å bli både riper og fingermerker på linsen.

Kameraet på Nokia N95 8GB tar svært gode bilder. Både fargegjengivelsen, kontrasten og hvitbalansen er svært god. Nærgrensen er ikke like god som på Nokia N82, men dersom du tar bilder på litt lenger avstand, blir de svært gode under både gode og dårlige lysforhold. Autofokusen til N95 8GB kunne med fordel jobbet litt raskere, men stort sett blir bildene av svært god kvalitet.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nokia N95 8GB er den dyreste av kameramobilene med en pris på rett under 6000 kroner i de rimeligste nettbutikkene. Du får selvsagt mer enn bare kamera i dette multimediemonsteret, men for kameraentusiastene kan det være greit å merke seg at dette er en av de absolutt beste kameramobilene på markedet.

Her kan se eksempler på test av nærgrense, fargegjengivelse og hvitbalanse.

Les hele testen av Nokia N95 8GB her

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony Ericsson K850i
Nærgrense: 5 av 6
Farger: 5 av 6
Hvitbalanse: 2 av 6
Kontrast: 3 av 6
Autofokus: 5 av 6
Blits: 4 av 6
Zoom: 0 av 6

Sony Ericsson K850i er den ypperste kameramobilen Sony Ericsson har på markedet, og testens suverene vinner på både nærgrense og autofokus. Du kan gå svært nært på det du skal fotografere og fortsatt ta svært skarpe, gode bilder. Fargegjengivelsen er svært god, autofokusen er imponerende rask og fokuserer raskere enn noen av de andre kameramobilene. Hvitbalansen er mildt sagt skuffende dårlig, og kontrasten heller ikke spesielt god. Blitsen er helt grei, men kan ikke måle seg med de aller beste kameramobilene.

Optikken er ikke like imponerende som på Nokias kameratelefoner, men allikevel blir bildekvaliteten stort sett god. Kameraet mangler ekte linsedeksel, og får du en ripe i glasset utenfor kameraet, vil du slite med å ta gode bilder. Som Nokia N82 får Sony Ericsson K850i trekk for tastene. Kameraet har riktignok en egen knapp for å veksle mellom bilde, video og bildefremvisning, men tastene rundt skjermen gjør telefonen unødvendig vrien å bruke.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sony Ericsson K850i er testens billigste med en prislapp på rundt 3300 kroner i de rimeligste nettbutikkene.

Her kan se eksempler på test av nærgrense, fargegjengivelse og hvitbalanse.

Les hele testen av Sony Ericsson K850i her

Klikk på bildet for å forstørre.

Samsung G800
Nærgrense: 5 av 6
Farger: 1 av 6
Hvitbalanse: 1 av 6
Kontrast: 3 av 6
Autofokus: 4 av 6
Blits: 3 av 6
Zoom: 2 av 6

Samsung G800 er selskapets beste kameramobil. Samsung har riktignok også laget en billigversjon med like høy oppløsning, men lillebror G600 mangler både optisk zoom og xenon-blits. Men til tross for at Samsung G800 i følge reklamen skal være «fotografens førstevalg», er ikke Nettavisens fotograf enig.

Fargegjengivelsen og hvitbalansen til G800 er helt forferdelig. En vegg som i virkeligheten er rød, blir seende lyserosa ut på bilder tatt med G800. Hvitbalansen fortjener ifølge fotografen også strykkarakter, og selv ikke xenon-blitsen klarer å rette på det slette inntrykket.

Det beste ved kameraet til G800 er at du kan gå så nært innpå motivet du bare vil, og fortsatt ta skarpe bilder. Autofokusen er rask, og du får gode, skarpe bilder selv om telefonen ikke får så mye tid på seg.

Klikk på bildet for å forstørre.

Samsung G800 er en strålende god kameramobil på papiret, men i bruk feiler den dessverre på en rekke punkter. Skal du ha en god kameramobil anbefaler vi definitivt å kikke videre. Prisen på Samsung G800 begynner på 3600 hos de rimeligste nettbutikkene.

Her kan se eksempler på test av nærgrense, fargegjengivelse og hvitbalanse.

Les hele testen av Samsung G800 her

Klikk på bildet for å forstørre.

LG Viewty
Nærgrense: 4 av 6
Farger: 3 av 6
Hvitbalanse: 1 av 6
Kontrast: 2 av 6
Autofokus: 3 av 6
Blits: 3 av 6
Zoom: 1 av 6

LG Viewty er LGs andre kameramobil med 5 megapiksler. Forgjengeren KG920 kom for halvannet år siden, og fikk ingen overveldende velkomst på det norske markedet, og er ikke lenger mulig å få tak i. Denne gangen har LG hentet inn hjelp fra optikkprodusent Schneider Kreuznach, men heller ikke denne gangen lar vi oss overbevise. Det skal nevnes at LG Viewty har høyere videoppløsning enn noen av de andre mobilene, men når det kommer til stillbilder er vi ikke videre imponert.

Brukergrensesnittet på de øvrige telefonene i testen er intuitivt og godt. Med LG Viewty var dette ikke tilfelle. Det er kronglete selv å stille kameraet til å ta bilder i maksimal kvalitet som kvalitet, og innstillinger lagrer seg ikke fra gang til gang.

Bildekvaliteten er heller ikke noe å skryte av, og vår fotograf hadde egentlig svært lite positivt å si om kameramobilen LG Viewty. Fargegjengivelsen er noe bedre enn på Samsung G800, men både hvitbalanse, kontrast, autofokus og blitsen fungerer skuffende dårlig.

Prislappen på 3600 taler heller ikke til LG Viewtys fordel. Skal du først ut med så mye penger for en kameramobil, bør du vurdere å legge til et par hundrelapper til og heller velge testens vinner Nokia N82.

Her kan se eksempler på test av nærgrense, fargegjengivelse og hvitbalanse.

Les hele testen av LG Viewty her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag