RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fototips: Betale?

Slangetemmeren på Djemaa el-Fna var ikke bare flink med slangene sine, men også en dreven forretningsmann.
Slangetemmeren på Djemaa el-Fna var ikke bare flink med slangene sine, men også en dreven forretningsmann. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
Om du har lyst til å ta bilder av folk når du er ute og reiser, kan du bli stilt i et dilemma.

Spør redaktøren om fototips på FACEBOOK

På det berømte markedet Djemaa el- Fna i Marrakech i Marokko ble jeg sjanghaiet av en av slangetemmerne. Plutselig hadde han kastet en slange rundt halsen min, og begynte å dra i kamerareima mi for å ta et bilde.
– 50 kroner, mente karen han skulle ha for å forevige meg med krypet.
Jeg hadde mistet regien, og nektet. Mannen ble sur, også fordi jeg tidligere hadde tatt bilde av ham. I mitt stille sinn kom jeg til et kompromiss: To euro for at jeg hadde tatt bilder av ham mente jeg var en grei pris.
Som den profesjonelle «gateartisten» har var uttrykte han stor misbilligelse, for kretsen av mennesker rundt oss var etter hvert omfattende, og han spilte på tilskuernes sympati.

SLØS OG SPAR - MARRAKECH

Jeg tror handelen var helt grei, også for ham. Som en regel betaler jeg aldri for å ta bilder av mennesker. I stedet jobber jeg i det skjulte. Setter ikke kameraet i ansiktet på folk. Noen situasjoner krever likevel regi, og kommer emnet om penger på banen stikker jeg gjerne noen mynter i hånda på dem jeg tar bilder av. Det kan for eksempel være gatemusikere eller andre som lever av å vise seg frem på gaten.
Alt avhenger av det gode bildet. Er det verdt å betale for, gjør det, men ikke begynn med å tilby penger (godteri, penner eller andre ting). Spør først om du kan få ta bilde. Om det så blir snakk om kompensasjon, må du ta stilling til om det faktisk er verdt det.
Ha derfor alltid småmynter i lomma i tilfelle du velger å fotografere. Viser du frem en stappa lommebok kan det hende bildet til slutt blir veldig dyrt.

Andre fototips:

STERKE FARGER
FOTOGRAFERE BYLANDSKAP
VÆR KREATIV
EKSPONER RIKTIG
FÅ FARGEKONTROLL
TA BEDRE FERIEBILDER
BILDER AV BYEN

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere