RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fototips: Bli en sol-venn

Tar du med en reflektor, kan du lette harde skygger i sterk sol.
Tar du med en reflektor, kan du lette harde skygger i sterk sol. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Sist oppdatert:
Det er ikke lett å ta bilder i sterk feriesol. Her får du tips til hvordan du blir venn med sola.

Når sola stiger høyt på himmelen kaster den et hardt lys over verden. Den brenner ut detaljer, og vasker bort farger. Sola kan med andre ord både være venn og uvenn. Mange velger å vente til kvelden, når lyset er varmere, eller å stå opp tidlig. Dessverre er det jo ikke nødvendigvis da det skjer noe som det er spennende å ta bilder av.
Det er flere måter å omgå problemet med hardt lys på. For portretter kan du velge å bruke blits, for å lette opp skygger i detaljene og legge på et bløtere lys. Du kan også bruke en reflektor (gullfarget) som gjør noe av det samme, men som da ikke blir fullt så markert.

Et annet alternativ er å trekke inn i skyggene, og konsentrere deg om hva som skjer der. Under parasollen til en gateselger, markisen på en restaurant, eller i skyggen av en bro eller skyskraper. Mulighetene her er faktisk langt flere enn det man skulle tro. Med dagens moderne kameraer er det også mulig å skru opp følsomheten på bildebrikken uten særlig problemer hvis det blir for mørkt. Dermed har du i tillegg større slingringsmonn på innendørs markeder, museer eller andre spennende steder der folk ferdes.

ABONNER PÅ REISER & FERIE DIGITALT ELLER PÅ PAPIR

Her får du flere fototips fra redaktøren vår

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere