*Nettavisen* Nyheter.

Fototips: Eksponering

Tidligere var det vanlig å manuelt overstyre blenderen når du tok bilder av svarte mennesker, som dette jeg tok av guiden min Ramadani ute ved kysten fem mil sør for Dar es Salaam i Tanzania. I dag klarer selv de enkleste kameraene greit å håndtere situasjonen. Foto: Bjørn Moholdt

Hva er riktig eksponering og hvordan tenker du eksponering med digitale kamera? Her får du fototipsene.

Følg oss på FACEBOOK

Mange ihuga tilhengere av den gamle analoge filmen vil hevde at det fermdeles er en stund til digitale kameraer kan matche den klassiske filmemulsjonen. Da vi sto på terskelen til den digitale tidsalder på begynnelsen av 2000-tallet ble jeg av en bransjemann fortalt at filmrullen ville være det foretrukne alternativet i overskuelig fremtid. Han tok skammelig feil. Bare et par-tre år senere hadde digitale kameraer fullstendig overtatt både blant amatører og profesjonelle.
Lenge var likevel filmemulsjon den digitale bildebrikken i kvalitet overlegen, og er det i noen sammenhenger fremdeles. Forskjellene i dag er marginale, og finnes i hovedsak i proffenes rekker. Der går diskusjonen om temaet fremdeles, om enn ikke så livlig som tidligere.

TA BEDRE FERIEBILDER

Andre viktige forskjeller mellom film og brikke er vel så viktige å påpeke. For eksempel om den utbredte teorien som sier at det kan være lurt å undereksponere med inntil en hel blender som standard, for digitalkameraer.
Dette bør snarest korrigeres. Målet må alltid være korrekt eksponering. Dagens kameraer har utmerkede lysmålere, som i hovedsak gjør jobben for deg. I vanskelig lys kan det være behov for å gjøre alternative eksponeringer, men fordelen med det digitale bildet er at du bare sletter de bildene som blir for mørke eller for lyse.

FÅ FARGEKONTROLL


Undereksponering representerer et utbredt problem: I mørke partier opptrer det ofte bildestøy (ujevn pikselering), som blir enda mer påfallende når du letter opp i for eksempel Photoshop. Faktum er at det i regelen er bedre med overeksponering enn at bildene blir for mørke. Du øker nemlig ikke støyen så mye når du mørkner, sammenlignet om du går motsatt vei.

BILDER AV BYEN

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.