Fototips: Få fargekontroll

Nyansene i fargene, særlig i det brune i dette bildet fra Artá på Mallorca, står i sterk kontrast til det blå, noe som er krevende. Den noe større sensoren i Sonys Cybershot R1 kompaktkamera, som har en bedre fargedybde enn de fleste i sin klasse, klarer å håndtere det betydelige omfanger i farger på en tilnærmet optimal måte.

Nyansene i fargene, særlig i det brune i dette bildet fra Artá på Mallorca, står i sterk kontrast til det blå, noe som er krevende. Den noe større sensoren i Sonys Cybershot R1 kompaktkamera, som har en bedre fargedybde enn de fleste i sin klasse, klarer å håndtere det betydelige omfanger i farger på en tilnærmet optimal måte. Foto: Bjørn Moholdt

Slik får feriebildene de riktige fargene.

19.08.10 10:40

Følg oss på FACEBOOK!

Det er slett ikke ukjent for de fleste av oss at bildene du henter fra fotobutikken, printer ut selv eller ser på dataskjermen ikke er det samme som det du opprinnelig fotograferte.

Les også: TA BEDRE FERIEBILDER

I prosessen frem mot et ferdig bilde er det mange mellomledd, som hvert på sitt hvis påvirker resultatet. Fra det du ser kan det bare gå en vei: Nedover. Derfor gjelder det å sikre seg slik at resultatet blir så optimalt som mulig. Kamera, objektiv og dataskjerm er tre sentrale faktorer som spiller inn. En fjerde og kanskje ikke så opplagt faktor er bildesensoren, den som registrerer selve bildet og deretter lagrer det på minnebrikken. Lenge har kameraprodusentene løpt skoene av seg for å øke antallet i piksler i sensoren. Nå har imidlertid Canon innsett at også kundene etter hvert begynner å innse at piksler slett ikke alt, noen ganger tvert imot. Derfor lanserte de sin nye Canon G11 med ca. 10 millioner piksler, fremfor 14 millioner på den forrige.

Det handler nå mer om fargedybde enn piksler. Det vil si pikslenes evner til å gjengi korrekt farge. For å forklare det svært enkelt: Alle farger er allerede forhåndslagret i hver piksel. Under fotoopptaket henter hver piksel frem den fargen som er i motivet den skal gjengi. Har sensoren kun noen få nyanser i de ulike fargene å velge mellom reduseres kvaliteten. I motsatt fall øker den.

Har du Norges beste reiseblogg?

Resultater er renere overganger i fargene og større troverdighet i gjengivelsen. Du vil også ha større slingringsmonn i etterbehandlingen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.