*Nettavisen* Nyheter.

Fototips: Finn øyeblikket

En due spankulerer foran det stilige fuglehuset i Brasil. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)

De virkelig slående bildene er ofte dem som har perfekt timing.

16.03.12 09:40

HTML EMBED

Hva som skaper et godt reisefoto kan handle om både personlig smak, personlig stil, godt håndverk og riktig utstyr, men de virkelig slående bildene er gjerne de som i tillegg til alt annet har perfekt timing.

En mester i dette er den engelske fotografen Matt Stuart. Han vandrer gatelangs i timevis for å finne den rette vinkelen og det rette øyeblikket for et motiv eller en idé.

Et av favorittbildene mine fra Stuarts rikholdige portefølje er tatt i lav høyde, med en due i forkant, som ser ut til å marsjere i takt med menneskene innover i bildet. Da jeg så det, tenkte jeg tilbake til en reise jeg selv gjorde til Brasils hovedstad Brasilia, og det kjente «fuglehuset» i byen. Jeg fikk en idé, la meg ned på bakken og ventet til en fugl og bygningen var omtrent på linje. Det gikk faktisk ikke så lang tid før en av de mange duene viste velvilje.

6 tips til timing

1. Vær tålmodig! Det vil som regel dukke opp et eller annet for den som venter og observerer.

2. Gjør grundig research så du vet når sola gir det beste lyset, når opptoget begynner, når skipet ankommer kaia, hvor du helst bør stå og så videre.

3. Det er viktig at responstiden på utløseren er kort, men skal du fotografere mennesker, er det lurt å ikke bruke et digert kamera som skriker «fotograf».

4. Ikke ta hundrevis av bilder i håp om at ett blir bra. Plasser deg heller taktisk, observer konsentrert, sikt bevisst og skyt presist.

5. Finn et sted med mye aktivitet: Markeder, et travelt gatehjørne eller andre steder der mange samler seg.

6. Kle deg nøytralt, og gjør deg usynlig så godt du kan for ikke å forstyrre eller påvirke motivet, enten det er mennesker eller dyr.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.