RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fototips: Landskap

Noen enkle grep gjør landskapsbildene dine litt mer interessante.
Noen enkle grep gjør landskapsbildene dine litt mer interessante. Foto: Bjørn Moholdt (Reiser & ferie)
Noe av det vanskeligste innen fotografering er å avbilde landskap.

Når du fotograferer landskap, får du ofte en kjedelig, intetsigende tomhet og et flatt, endimensjonalt bilde der du prøvde å gjenskape en atmosfære.

Prøv å formulere for deg selv hva det er som gjør landskapet så imponerende, og tenkt gjennom hvordan du kan fange dette fotografisk.

Et fokuspunkt eller element som setter landskapet i perspektiv, kan være nyttig. Vekster, dyr eller andre ting som bilvrak, fotspor og så videre er alle blitt brukt med større eller mindre hell.

Det viktigste elementet er likevel lyset. Følg solens gang og sjekk når lyset er best. Er det overskyet kan skyene i seg selv skape en dramatisk effekt, særlig når det lir mot kvelden.

Få flere fototips:

5 tips for bedre landskapsbilder

1. Bruk dybdeskarpheten aktivt. Det betyr i praksis at du helst bør bruke stativ, særlig om kvelden, når det blir mer sparsomt med lys og du vil ha gjennomgående skarphet og atmosfære i bildet.

2. Finn en detalj som du styrer betrakteren mot. Dette er noe som også skjer ubevisst uten kamera. Tilnærmingen gir en mer tredimensjonal opplevelse. I tillegg kan du aktivt bruke uskarphet for å fremheve detaljer i landskapet.

3. Et menneske, dyr eller noe annet levende høyner som regel interessen. Disse kan godt ha en anonym rolle, og brukes mer som referanse- og skaleringspunkt.

4. Er skydekket mer interessant enn bakken, så flytt kamera og gi mer plass til himmelen. Eller omvendt: Om strukturene i bakken er det mest spesielle, skift kameravinkel.

5. Ulike filtre, for eksempel polariseringsfilter, kan bidra til mer kontrast og spenning. Fargefiltre gir noen ganger også mer spennende effekter, som duotoner (svart og brunt, for eksempel). Med dagens digitale kameraer kan det imidlertid være lurt å gjøre dette i bildebehandlingen i etterkant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere