Fototips: Reflektor

REFLEKTOR: Denne spanske gårdeierfamilien på Mallorca lettet jeg opp med en reflektor (gull/gyllen farge). I det harde sollyset ville fargene blitt utvasket.

REFLEKTOR: Denne spanske gårdeierfamilien på Mallorca lettet jeg opp med en reflektor (gull/gyllen farge). I det harde sollyset ville fargene blitt utvasket. Foto: Bjørn Moholdt

Få med deg månedens fototips.

Digitalkameraer har lenge hatt en stor svakhet: Det har vært vanskelig å «presse» bildebrikken (sensoren) i svakt lys, det vil si skru opp brikkens lysømfintlighet. Dette har bedret seg betydelig den siste tiden. Nå kan du med relativt billige kameraer «presse» lysømfintligheten opp både tre og fire ganger (fra for eksempel 100 til 800 ASA) uten nevneverdig kvalitetsforringelse.
Dette er godt nytt for gatefotografen, fordi blitsen ofte både flater ut lyset i bildene, og skaper unødvendig støy rundt fotoopptaket.
For effekt kan det likevel være verdt å vurdere blits eller andre lyskilder som fremhever et spesielt motiv. Selv bruker jeg enten en reflektor, som er lett å kveile sammen i bagen, eller blits.
Reflektor letter og myker opp skygger i sterkt sollys. En blits gjør det samme, men med den kan du i tillegg arbeide litt mer kreativt, ved å bruk manuelle innstillinger. Du kan for eksempel undereksponere motivet (-1), for så å fremheve det med blits. Du får mer drama og fokus, fremfor det mer flate med utvaskete farger.

ABONNER PÅ REISER & FERIE digitalt eller på papir

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.