*Nettavisen* Nyheter.

Fototips: Uskarphet

Lang lukkertid gir også spennende uskarpe effekter i travle bybilder. Foto: Digital Vision. (Thinkstock)

Bildet blir ikke alltid best når alt er skarpt. Snarere tvert i mot.

16.03.12 09:41

HTML EMBED

Digital kamerateknologi har gjort hverdagen betydelig lettere for de fleste fotografer, men enkelte velger likevel å tviholde på fotografering med analog film. Den viktigste grunnen er at film, og da særlig i mellom- og storformat, fremdeles gir mer «informajon», altså høyere oppløsning. En annen faktor er dybdeskarpheten.

I dag er det nesten umulig å ikke få skarpe bilder. Kompaktkameraene har linser og autofokussystemer som sikrer at bildet blir skarpt tvers igjennom. Standardobjektivene som følger speilrefleksversjonene, er heller ikke egnet til å utnytte de kreative mulighetene som ligger i bruken av uskarphet – såkalt bokeh.

Gjennomgående skarphet gir ofte flate bilder. Uskarphet bidrar til en tredimensjonal illusjon, og gir mer sug i motivet. Særlig er dette viktig i portrettfotografering, for å viske ut bakgrunnsstøy og fremheve personen.

Fototips 1

Sett kamera på full blenderåpning (fra f1,4 til f2. Leica har et normalobjektiv med minste blender på f0,95). Fokuser på det du ønsker skarpt, som for eksempel øynene i portrett.

Mange investerer i faste portrettlinser (50 til 135 mm) med vid største blenderåpning (f1,4). Det behøver ikke koste skjorta.

Mange såkalte «piratobjektiver» fungerer like godt, og du kan kjøpe gamle manuelle brukt med disse spesielle egenskapene.

Fototips 2

Sjekk den tyske fotografen Martin Schoellers meget spesielle portrettarbeider av kjendiser fra hele verden.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.