– Vi har løftet fram abort som en av de aller viktigste sakene i denne regjeringsplattformen. Vi vil ikke stille noe ultimatum, men dersom KrF skulle ha fått gjennomslag for abort, er det også svært nærliggende for FpU å stemme nei til regjeringsplattformen, sier Brännström til VG.

Avisen meldte onsdag at KrFs kamp for å stramme inn abortlovens paragraf 2c, som åpner for senabort i tilfeller hvor fosteret har alvorlig sykdom, ikke førte fram. KrF skal imidlertid ha fått gjennomslag for innstramninger i muligheten for fosterreduksjon, ofte kalt tvillingabort.

Største innstramming på 40 år

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark sa til Vårt Land onsdag at han vil stemme ned regjeringsplattformen hvis den inneholder endringer av abortloven, og sa at minst ti av partiets 38 landsstyremedlemmer vurderer å gjøre det samme på torsdagens landsstyremøte på Gardermoen.

– Hvis dette stemmer, kommer jeg fortsatt til å stemme mot regjeringsplattformen. For hvis du snur litt på det, så er dette den største innstrammingen i abortloven siden den ble vedtatt for 40 år siden, sier Hansmark til NRK.

Unge Høyre-leder Sandra Bruflot sier hun er bekymret dersom KrF har fått gjennomslag for endringer i abortloven og bioteknologi, som assistert befruktning og eggdonasjon.

– Jeg håper virkelig ikke de får gjennomslag på abort. Å gi KrF gjennomslag for noe på fosterreduksjon er å innskrenke kvinners rett til selvbestemt abort. Men jeg sitter ikke i stortingsgruppa, og har ikke stemmerett, dessverre, sier Bruflot til NTB.

Svir veldig

Hun har håpet i det lengste at forhandlerne på Granavolden har kommet fram til at de lar abortloven stå urørt – både når det gjelder paragraf 2c og fosterreduksjon. Hun kaller det en ekstremt stor seier for KrF dersom de har fått gjennomslag for endringer.

– Jeg vil tippe at KrF også regner med store seirer på genteknologi og bioteknologi, der de som i spørsmålet om abort, er omtrent helt alene på Stortinget. Da vil jeg si det er store seirer som svir veldig for Høyre, sa Bruflot på NRKs Politisk kvarter torsdag morgen.

(©NTB)