RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra 16 milliarder til hedgefond

Sist oppdatert:
Forvalter Anders Berggren forlot en toppjobb i Orkla for å forvalte hegdefondet til SEB Asset Management. NA24 iMarkedet fikk vite litt om strategien:
Anders Berggren sluttet tidligere i år som investeringsdirektør i Orkla, en av de virkelige toppjobbene innenfor norsk finans, for å bygge opp et hegdefond i regi av SEB Asset Management.

Til nå har Berggren holdt tett om hva planene for det nye hegdefondet er, men han røpet noen av strategiene og planene for NA24 iMarkedet.

Fra å ha en portefølje på rundt 16 milliarder kroner å styre over i Orkla, vil nå Berggren og SEB Asset Managment hente mellom en halv og en milliard kroner til et hegdefond som skal fokusere på det nordiske markedet.

Med seg på laget som forvaltere har Berggren fått Esben Hanssen, tidligere leder av aksjeteamet hos First Securities Aktiv Forvaltning, samt den tidligere Enskilda-analytikeren og megleren Torkel Aaberg.

Long-short

Strategien til fondet, forteller Berggren, er såkalt long/short nordiske aksjer. Det betyr at fondet både kan kjøpe seg inn i markedet og profitere på en eventuell kursoppgang i markedet. Men de kan også gå short, som betyr å selge verdipapirer man ikke har for å kjøpe de tilbake dersom de faller i kurs. Dermed kan en profitere dersom markedet faller.

Tradisjonelle aksjefond må være eksponert i aksjer, og har ikke den samme muligheten til for eksempel å shorte aksjer, som det hedgefondene og Berggren nå har.

Begrepet Hegdefond er relativt nytt i Norge. Det er ikke lov å markedsføres, og hegdefondforvalterne sees på som haier i det finansielle økosystem.

Assosiasjonene går til lynraske, smarte og kanskje i overkant risikovillige investorer med milliarder på milliarder i tilgjengelig kapital. Hedgefond-begrepet rommer imidlertid både høy-risiko og lav-risiko fond. Berggren presiserer at deres fond vil ta lavere risiko enn den som observeres i det nordiske aksjemarkedet.

Det er heller ikke lov til å markedsføre hegdefondsprodukter til det norske markedet, og de færreste fondskundene har hegdefond-produkter i sine porteføljer.

Nordiske aksjer

Berggren, som skal lede investeringene i hegdefondet, forteller til NA24 iMarkedet at de skal konsentrere seg om det nordiske markedet.

I teorien kan fondet også geare sine eksponeringer i markedet. Er Berggren & Co maksimalt optimistiske til markedet kan de kjøpe for dobbelt så mye som de har innskutte midler til. Er de ekstremt pessimistiske kan de unnlate å ha noen aksjer overhodet i porteføljen, og heller shorte markedet bredt tilsvarende det de har kapital i fondet til.

- Men, over tid vil vi ha større long-posisjoner enn short-posisjoner i porteføljen. Vi tror at det i første rekke er long-posisjonene som overtid skaper merverdi, forteller Berggren som peker på at de vil ha en portefølje med mellom 20 til 40 aksjer. En del av disse aksjene vil være langsiktige posisjoner de har tro på, mens noen vil være kortere engasjement.

På den andre siden kan fondet være short i indekser og enkeltaksjer. Det vil si at dersom Berggren & Co. er positive til markedet, men vil forsikre seg mot kursfall, kan de shorte hele markedet samtidig som de har lange posisjoner i enkeltaksjer de tror vil gjøre det bedre enn markedet.

Lav risiko

Hele poenget er at man holder nede risikoen.

- Vi har satt oss som mål å ha en årlig avkastning på sikt på 15 prosent innenfor en volatilitet på mellom 5 og 15 prosent, forteller Berggren.

- Det handler kort og greit om å bevare kapitalen i dårlige tider, sier Berggren til NA24 iMarkedet.

Fondet har allerede gjort sine første investeringer, men forvalteren selv forteller at de har vært forsiktige. Markedet har vært volatilt så langt i sommer, men Berggren røper såpass at det har blitt et lite pluss i boken.

Positiv - men avventende til markedet

Berggren vil ikke kommentere hvilke aksjer han fortiden har stor sans for, men forteller gjerne om markedssynet.

De siste ni månedene har markedet vært gjennom to til dels ekstreme reaksjoner. I oktober i fjor, og senest mai i år har markedet reagert kraftig ned på kort tid.

- Den korreksjonen vi har sett er trolig av mer forbigående art og markedet gjennom sommeren vil være bra. Jeg tror at resultatene som kommer i andre kvartal vil supportere markedet, og det vil kunne bli et gjennomgående attraktivt marked, sier Berggren til NA24 iMarkedet.

- Men, tilegger Berggren, vi er langt inne i en historisk sterk oppgangsperiode som har vart siden 2003.

Han mener at man derfor bør være litt varsom, og forsiktig i markedet.

Berggrens råd

Berggrens bakgrunn fra Orkla, der han var i nesten 16 år, lærte han en grundighet og langsiktighet forteller finansmannen. Hyppige og regelmessige besøk hos selskaper som Orkla investerte penger i kommer Berggren til å fortsette med.

- Det er veldig viktig å besøke selskapene på regelmessig basis. Det er veldig sjeldent at et møte med et selskap er verdiløst. Etter et slikt møte er man som regel styrket i troen på om dette er en aksje man skal eie eller ikke, forteller han.

- En bør ikke sitte foran skjermen for mye, sier Berggren, men finne en god balanse mellom selskapsbesøk, analytikerkontakt og oppfølging av markedet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere