Gå til sidens hovedinnhold

Fra Bunnefjorden til fem års seilas

Det begynte med "tørrtrening" i Bunnefjorden. Nå har Eivind Bogerud fra Nordstrand med skiftende mannskap lagt 1 1/2 års havseilas bak seg. Planen er å komme jorden rundt i løpet av minst fem år.

Nordstrands Blad brakte i juni og november 2005 reportasjer om den eventyrlystne seileren Eivind Bogerud fra Nordstrand og hans seilfrelste samboer Heidi Våge fra Kjelsås. Utfordringene har siden den gang stått i kø, men seilasen med den 42 fot store "Empire" har hittil forløpt uten dramatikk. Vi kan i dag i et reisebrev bringe ferske inntrykk fra deres seilas og landligge på den syd-amerikanske østkyst.

Ushuaia, 6. januar 2007

Vi skriver 2007 og seilbåten "Empire" ligger til kai i Ushuaia, lengst syd i Syd-Amerika. Den lokale befolkningen liker å omtale byen som "verdens ende" på den sydlige halvkule. Det er halvannet år og nesten 16 000 nautiske mil siden vi kastet loss fra Oslo en vakker sommerdag i juli 2005. Det tilsvarer litt mer enn halve distansen rundt jordkloden.

Underveis har vi hatt både familie og venner med på kortere og lengre etapper, men nå er vi kun to mannskaper om bord: Kaptein Eivind (40) og styrmann Heidi (31). Planen er at vi skal være på seiltur i ca. fem år, men det kan også bli lenger eller kortere.

"Tørrtrening"

Da vi kastet loss fra Oslo, hadde "Empire" bryggeplass innerst i Bestumkilen. Hver onsdag under seilsesongen stilte "Empire" med mannskaper til start på den ukentlige onsdagsregattaen i Bunnefjorden Seilforening. Nå i januar 2007 er det rundt Kapp Horn og i Beaglekanalen vi seiler. Det blir lite regattaseiling i disse farvannene, men en og an g blir det da her også.

Nyttårsaften uten raketter

Etter fire opplevelsesrike måneder langs kysten av Brasil, tilbrakte vi fjorårets tre siste måneder i Argentima. Jul- og nyttårsaften 2005 ble feiret i Karibia sammen med mange nordmenn og norske båter. Denne julen, derimot , fikk preg av skandinavisk forbrødring. Som eneste norske seilbåt, sammen med fire svenske og en dansk, ble julen og årsskiftet feiret etter "skikk og bruk". Typiske juleretter fra alle tre land ble julaften anrettet under en 10 timer lang "julebrunch" om bord i "Empire". Kalkun servert på beste skandinaviske maner stod på menyen nyttårsaften . Da vi ved midnatt skulle beskue overgangen til det nye året, var det ikke en eneste rakett å se. Det er nemlig forbud mot slik markering over til nytt år i Ushuaia, av hensyn til byens trehusbebyggelse.

Majestetiske omgivelser

I begynnelsen av desember 2006 seilte vi inn i Beaglekanalen. Kanalen har fått sitt navn etter skipet til kaptein Fritz Roy. Han seilte i 1832 i dette farvannet i tre måneder for å utforske Beaglekanalen og øyene rundt Kapp Horn. Kanalen er 180 km lang og forbinder Atlanterhavet og Stillehavet. Beaglekanalen er både kortere og smalere enn Magellanstredet, som skiller Ildlandet (Tierra del Fuego) fra fastlandet litt lenger nord.

Beaglekanalen er vakker og tankene vandrer lett til vestlandsfjordene og den norske skjærgården. Majestetiske fjell kneiser med snødekte topper, og øyene beskytter for vær og vind fra havet. Vi følte oss faktisk ganske privilegerte der vi kom seilende inn Beaglekanalen i solskinn, etter ni døgns seilas fra Mar del Plata lenger nord i Argentina.

Fra shorts til stillongs

Selv om fjelltoppene rundt er dekt med snø og is, er det langs strandkanten grønt og frodig. Vi ser folk i shorts og t-skjorte, mens andre velger å pakke seg godt inn i ull og fleece. Det begynner for vår del å bli noen uker siden shortsen sist var i bruk. Sommerklærne har byttet plass med stillongs, luer og votter. Kroppene våre er blitt frosne etter nesten ett år i tropisk klima.

Sikkerhet først og fremst

Avstanden til hjemlandet til tross, har vi hittil ikke vært plaget av hjemlengsel. Opplevelsene er så mange og varierte at vi har mer enn nok med å fordøye alt sammen. Kontakten med familie og venner vedlikeholdes dessuten via e-mail og Skype over Internett. I skrivende stund har vi måttet ta en trist

avgjørelse: Vi skal allikevel ikke seile til Antarktis, slik planen vår har vært. På grunn av en slark i rorlageret, som vi ikke kan få utbedret i disse farvann, er det sikkerhetsmessig ikke tilrådelig å legge ut på et røft Sørishav. Isteden seiler vi foreløpig videre i smulere farvann.

Vi ønsker Godt Nytt År til alle Nordstrands Blads lesere!

Mer om oss og "Empire" finnes på www.sailboat.no/empire.

Reklame

Siste sjanse: Salg på Pyton-helt, Pondus og mye annet