RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra denne bilen ble det stjålet 29.000 kroner

Foto: Politiet
Tre år senere pågrep politiet mannen som hadde røykt sneipen

Myndighetene har de senere år senket terskelen for å DNA-registrere straffedømte. Det har en 23 år gammel hordalending fått erfare.

Nå er han dømt for flere innbrudd og straffbare forhold, helt tilbake til han var 17 år, i 2007, skrivr Bergensavisen.

Natt til fredag 7. desember 2007 var det innbrudd i en lastebil i Samnanger. Tyven tok seg inn ved å knuse et vindu. Han stjal med seg et fergekort og en monitor for ryggekamera.

Det ble funnet blodspor i bilen, men DNA-profilen som ble analysert var den gang ikke tidligere registrert.

Tilsto lastebilinnbrudd
Da 23-åringen ble registrert i DNA-registeret i 2012, viste deg seg at det var hans DNA som ble funnet i lastebilen i 2007. Han tilsto straks at det var han som hadde foretatt innbruddet.

Da han senere ble konfrontert med pengetyveriet fra den røde personbilen på Kvamskogen i 2010, ville han først ikke forklare seg. Mannens DNA ble funnet på sigarettsneipen like ved et ferskt fotavtrykk i snøen.

Sigarettsneipen ble plukket opp med pinsett og plassert i pose og sendt til Kripos for DNA-analyse. Først i 2013 ble det oppdaget at DNA-analysen matchet 23-åringens profil.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politibetjenten mente at sneipen av typen Lucky Strike ikke hadde ligget lenge på bakken.

Nektet for kofferttyveri
I retten nektet han nylig straffskyld for innbruddet i bilen og pengetyveriet. Han forklarte at han ofte hadde hentet folk som hadde vært på afterski på Kvamskogen, og at han kan ha røykt mens han ventet på dem.

Hardanger tingrett kan ikke utelukke at mannen har kastet en sneip etter å ha røykt, uten at han brøt seg inn i bilen.

Det ble heller ikke fremlagt noen beviser eller dokumentasjon for at han skal ha hatt kjennskap til at pengene var plassert i denne kofferten og at han visste hvor den lå.

Dømt for flere lovbrudd
Selv om han ble frikjent for kofferttyveriet ble han dømt for en rekke andre vinningstyverier, ordensforstyrrelser og vold mot offentlig tjenestemann.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Tingretten tar hensyn til at mange av de straffbare handlingene han er funnet skyldig i er relativt gamle. Han ble idømt 90 dagers fengsel, hvorav 60 dager betinget, samt 38 000 kroner i erstatning.

Oppklarer flere saker
Politiadvokat Harald Bilberg ved Hordaland politidistrikt var aktor i saken mot 23-åringen.

- Denne saken viser at politiet oppklarer flere saker etter hvert som flere blir registrert i DNA-registeret. Plutselig blir fem år gamle saker oppklart, sier Bilberg til BA.

Samtidig viser den at biologiske spor må knyttes direkte til en handling, og at en sigarettsneip ved et åsted isolert sett ikke er et håndfast bevis.

- Når man finner blodspor i knust glass på et åsted, slik som etter innbruddet i lastebilen i 2007, har det selvsagt større bevisvekt, sier Bilberg.

Les flere saker i Bergensavisen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere