Gå til sidens hovedinnhold

Fra denne busstasjonen kan koronasmittede asylsøkere fritt reise med buss ut i landet

Her har 108 asylsøkere som nylig slapp inn i landet testet positivt for koronaviruset - men ingen kan forhindre dem i dra videre med buss.

NEW YORK (Nettavisen): - Helt ærlig, så kjenner jeg ingenting, sier den 29 år gamle koronasmittede moren fra Honduras, før hun skal sette seg på bussen nordover i USA med sin tre år gamle datter.

Biden reverserte Trumps asyltiltak

Kort tid etter at Joe Biden ble president i USA, reverserte han ett av Donald Trumps tiltak for å redusere asylankomstene til landet.

Les også: Donald Trump hevder det var en «kjempetabbe» og at han ble avvist: Faktasjekken viser noe helt annet

«Remain in Mexico»-programmet var ledd i Trumps plan for å bekjempe innvandring, som også omfattet bygging av en mur langs grensa og atskillelse av barn fra tusenvis av migrantfamilier.

Rundt 70.000 asylsøkere er en del av ordningen som pålegger dem å vente på mexicansk side av grensen.

Men med Biden som president, er planen nå at totalt 25.000 asylsøkere som venter ved grensen i Mexico, får slippe inn i USA mens søknadene blir behandlet, opplyste regjeringen tidlig i februar.

Les også

CNN: - Det som har kommet fram de siste ukene vil overraske mange om forholdet mellom Donald og Melania Trump

108 asylsøkere smittet

På busstasjonen i byen Brownsville i Texas, nær elven Rio Grade på grensen til Mexico, har Telemundo Investiga News nylig snakket med flere av asylsøkerne som nettopp har sluppet inn i USA.

De har kommet til busstasjonen for å bevege seg videre i landet, etter å ha blitt registrert som asylsøkere på grensen, og så blitt sluppet inn i USA av grensepolitiet.

På busstasjonen foretar også kommunen såkalte hurtigtester av passasjerene som skal videre i landet, skriver den spansktalende TV-kanalen Noticias Telemundo en artikkel som er blitt oversatt og gjengitt av NBC News.

Les også: Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Ifølge NBC opplyser en talsmann fra Brownsville kommune at de siden 25. januar har registrert 108 asylsøkere som var smittet av koronaviruset, noe som er rundt 6,3 prosent av de som er blitt testet.

Selv om tallet er relativt høyt, ligger det under gjennomsnittet for Cameron fylke, som Brownsville er den del av, som ligger på 13.8 prosent.

Totalt bor det rundt 180.000 innbyggere i Brownswille.

Les også

Donald Trump til angrep i nytt intervju: - Helt mentalt borte

Kan ikke forhindre dem i ta bussen

I en epost til Telemundo Investiga News forteller en talsperson for Brownsville at de ikke har makt til å stanse de smittede asylsøkerne fra å sette seg på busser ut av byen og rundt om i USA.

Talspersonen opplyser at de oppfordrer de smittede asylsøkerne til å gå i karantene i områder som frivillige organisasjoner har satt opp i grenseområdet, men de har ingen makt til å tvinge dem.

Les også: Avslører Donald Trumps hemmelige matvaner

En av de som Noticias Telemundo Investiga treffer på busstasjonen og som nettopp har testet positivt for koronaviruset, er 29 år gamle Eva Orellana. Hun er også en av dem som har kjøpt seg bussbillett videre.

29-åringen, som reiser sammen med sin tre år gamle datter, sier de har planer om ta bussen til North Carolina.

- For å være helt ærlig, så kjenner jeg ingenting, sier hun til avisen.

Som alle de andre på busstasjonen, så får hun ikke noe skriftlig bevis på at hun har testet positivt. Men de venter på bussen blir de derimot bedt å holde seg adskilt fra alle de andre på et adskilt område for koronarsmittede inne på busstasjonen.

Les: Ivanka Trump frykter pappas nye kjæledegge

Koronasmittet: - Venter bare på bussen

Miriam Izaguirre, en 35 år gammel asylsøker fra Honduras, sier at hun krysset Rio Grande på mandag sammen med sin unge sønn, og at han deretter meldte seg for myndighetene. Da hun ble sluppet løs noen timer senere, tok hun en hurtigtest på busstasjonen i Brownsville som viste at hun var smittet.

- Akkurat nå så har vi blitt testet for koronaviruset, og de har separert oss åtte personer ut fra de andre fordi vi har testet positivt. Nå venter vi bare, sier Miriam Izaguirre. Planen til Miriam og sønnen er å ta den neste bussen til Houston.

Les: - Slik planlegger Trump sin hevn

Andre flyktningfamilier som Noticias Telemundo Investiga snakker med på busstasjonen, og som også har testet positivt for koronaviruset, forteller at de skal dra videre til steder som North Carolina, Maryland og New Jersey.

Asylsøkere blir som regel løslatt av grensepolitiet enten med en skriftlig tillatelse der det står «prøveløslatelse» eller at de må gå med en elektronisk fotlenke. Etter å ha nådd sin destinasjon fortsetter de asylprosessen der, skriver NBC News.

Les også: Hillary Clinton kommer med sjokkerende Trump-påstand

Allerede i begynnelsen av februar i år, meldte valleycentral.com at dusinvis av asylsløkere som hadde kommet til busstasjonen på Brownsville tok seg videre med buss innover i USA uten å bli testet.

- Texas åpner opp 100 prosent

I Texas vekker det nå oppsikt at guvernør Greg Abbott, har opphevet munnbindpåbudet i delstaten og åpner næringslivet for fullt.

– Altfor mange eiere av små bedrifter strever med å betale regningene. Dette må ta slutt. Nå er det på tide å åpne Texas 100 prosent, sa Abbott tirsdag da han kunngjorde at munnbindpåbudet oppheves og at koronabegrensningene på næringslivet fjernes.

Les også

Trump hamret løs: - Han vet f... ikke hva som skjedde

Åpning av Texas og opphevingen av munnbindpåbudet, har sjokkert mange amerikanere og ikke minst skapt overskrifter også i utlandet.

I Texas er over 43.000 mennesker døde i pandemien. Leger og helsemyndigheter advarer om en ny, dødelig virusbølge. I Houston melder sykehus om at de trenger mer helsepersonell og flere respiratorer.

Biden: - En stor tabbe

På onsdag er også president Joe Biden ute og kaller avgjørelsen til Abbott for en stor tabbe.

- Jeg mener det er en stor tabbe. Det er kritisk, kritisk, kritisk at de føler vitenskapen sier Biden, ifølge CNBC News-reporteren Weijia Jiang.

Også andre stater som Michigan, Louisiana og Mississippi har planer om å gjøre lettelser og blant annet oppheve munnbindpåbudet

Etter lørdagens godkjenning av korona vaksine nummer tre, fra Johnson & Johnson, love president Biden at alle voksne i USA skal ha fått tilbud om korona vaksine før utgangen av mai.

Les også: Trump hamret løs: - Han vet f... ikke hva som skjedde