VIKA: Jørgen Roll underskrev ansettelsesavtalen med Oslo Konserthus dagen før åpningen av sommerens Norwegian Wood-festival i Frognerbadet.


– Og jeg kunne ikke fortelle det til noen! Det var en merkelig følelse, men før det ble offentlig måtte alle involverte i festivalen, fra medarbeidere til samarbeidspartnere, informeres. Dette måtte skje på riktig vis og i riktig rekkefølge, sier Roll.

Bare måtte

Den ferske konserthusdirektøren forteller at tanken på å fade litt ut av Norwegian Wood, drive med andre ting også og slippe til nye koster, hadde vært i hodet hans en god stund.

– Men du gjør jo allikevel ikke sånt før du må. Og da jobben i Konserthuset dukket opp, da måtte jeg.

Det er lett å skjønne at Roll trives i kontorfløyen i Konserthuset, det er folk og instrumenter over alt. Steinway-flygler står parkert både her og der – og hyggelig var det for en journalist på villstrå å bli tatt hånd om av en omsorgsfull bassist, i jakten på direktørkontoret.

Oslos storstue

– Hva synes du?

Jørgen gliser. Døra med «Direksjon» skjuler hans nye hule. Men verken stort og blankt skrivebord eller skinn og mahogni får denne mannen til å se ut som en direktør. Men han er allerede godt i gang med oppgavene han mener skal til for å løfte Konserthuset opp og frem i folks bevissthet.

– Dette fantastiske huset, Oslos storstue, har blitt litt glemt i konkurranse med nytt operahus og en voldsom – og veldig gledelig – oppblomstring av konserter og festivaler rundt om i byen. Vi opplever blant annet at en del unge ikke kjenner til Oslo Konserthus. Det skal vi gjøre noe med, sier Roll bestemt.

Lydstudio

DittOslo inviteres på tur i huset, og Roll viser blant annet stolt frem rommet han selv ble overrasket over å finne.

– Vi har faktisk et komplett lydstudio vegg-i-vegg med den lille scenen, som bare venter på å bli tatt i bruk. Vi kan rett og slett ta opp musikk fra begge saler, for en mulighet!

Direktøren langer ut over scenegulvet og forsvinner opp i flere etasjer med orgel. Han er som en unge i godtebutikken, peker og forteller.
Vel tilbake på scenen stopper Roll opp og ser utover Konserthusets vakre sal, drømmer seg kanskje litt bort. Han er selvsagt allerede i gang med bookinger, han har jo med seg et fantastisk kontaktnett i porteføljen sin, som blir gull verdt når nytt publikum skal rekrutteres, og de trofaste skal belønnes.

Vikatorget

Roll har også planer om å gjøre selve Konserthusbyggningen mer kjent, blant annet ved å ta plassen foran hovedinngangen i bruk.

– Den ligger jo der som en marmorørken og er en ubrukt ressurs. Det må kunne gå an å gjøre plassen til en forlengelse av scenene innendørs, sier han, og gleder seg over planene for Vikaterrassen.

– Bilene forsvinner og Vikaterrassen blir torg. Kjempeflott, rett og slett.

Nissen på Wood-lasset?

Det er 22 år siden de tre kameratene Jørgen Roll, Sten Fredriksen og Haakon Hartvedt arrangerte Norwegian Wood første gang, med formål å lage en festival med musikk de selv likte.
Sommeren 2015 arrangeres festival nummer 24, og festivalledelsen utgjøres av en ung og frisk stab av dyktige kvinner, med festivalsjef Mie Skard i spissen.

– Det hadde nok vært nærmest umulig å få nissen av lasset hvis han ikke hadde hatt en jobb som krever ham til de grader, og hvor han fortsatt jobber med bookinger, artister og konserter, sier Skard og ler.

– Vi merker at Jørgen har svart på altfor mange telefoner, og det er ikke gjort over natta å vende alt fra riggcrew til artistformidlere til å slutte å ringe Mr. Norwegian Wood, sier festivalsjefen.

Dyktige damer

De to siste årene har Mie Skard vært sentral i festivalledelsen og fungert som festivalsjef sammen med Roll. Mie har masse erfaring fra tilsvarende arbeid, blant annet som ansvarlig for en rekke store arrangementer for ungdom, så ingen tvil om at hun er vant til logostikk, stort ansvar og hardt arbeid.

Med seg i festivalledelsen har hun blant andre Karianne Rønning, festivalsjef for Gramo Underwood og Youngwood, stabssjef Kristin MacBeath, rigg- og arenasjef Linda Varlo og leder for akkreditering og frivillige, Trine Brenna.

– Det er litt girlpower, dette, og jeg tror det er bra å få byttet ut de gamle gutta, sier festivalsjefen og flirer i retning Roll.

– Det er klart at Jørgens kontaktnett er helt vesentlig for festivalen, og at Norwegian Wood skal ha samme profil som den gutta la opp til i 1992, men det skal vi greie å kombinere med det å få flere unge til festivalen.

Per 5. desember lover sommerens festival godt, i hver fall for oss som har levd litt.

– Patti Smith er jo punk og rockdronning for alle generasjoner. Fredag 12. juni spiller hun hele sitt legendariske første-album, Horses. 10. juni åpner Mark Knopfler, mens fantastiske Jackson Brown spiller 13. juni. Jeg er mildt sagt kjempefornøyd med bookingene foreløpig, sier Roll.

Det er Skard også, og hun er ikke bekymret for at det ikke akkurat er ungsauer som dominerer plakaten foreløpig.

– De unge kommer, ingen fare, sier Mie, som hadde sitt store «Norwegian Wood-øyeblikk» i sommer.

– Da John Mayer sto på scenen i kveldssola lørdag 14. juni, så ut over folkehavet i Frognerbadet og sa «They told me it was one of those places», og så la han til: «I want to play tomorrows concert here as well» – da trillet tårene.

Mie smiler. Det er all grunn til å tro at både Norwegian Wood og Oslo Konserthus er i de beste og mest dedikerte hender.