*Nettavisen* Nyheter.

Fra grisehus til tysk høyteknologi

Birkeland Trykkeri, som startet i et grisehus i 1978, er det første norske trykkeriet som tar i bruk en hypermoderne trykkemaskin fra Heidelberg til 12,5 millioner kroner.

20.06.08 11:05

Til tross for den massive digitaliseringen de siste årene, finnes det fortsatt godt grunnlag for trykkerier i Norge. Utover landet finnes det en mengde mindre bedrifter som lever godt av små og store oppdrag, ikke minst fra næringslivet i større, norske byer.

De mindre trykkeriene er ofte svært konkurransedyktige på pris enn sine kollegaer i urbane strøk der de faste kostnadene som regel er høyere.

En av disse mindre bedriftene er Birkeland Trykkeri utenfor Kristiansand. Det eies av brødrene Tom-Roger og Svenn Ohrvik og ble startet i et grisehus for 25 år siden.

I 1991 var omsetningen rundt tre millioner kroner, mens Ohrvik-brødrene regner med 19 millioner i år. Det skriver Fædrelandsvennen.

Birkeland sysselsetter 22 personer og tok i fjor i bruk en ny trykkerihall til ti millioner kroner. I denne trykkerihallen forsvinner nå film- og plateutkjøringen ut av døra. Inn kommer en splitter ny digital offset trykkemaskin ved navn "Heidelberg Speedmaster 74 DI" til en verdi av 12,5 millioner kroner og med en kapasitet på 240.000 visittkort i timen.

Ohrvik opplyser til Fævennen at dette skal være den første maskinen i sitt slag i Norge. Fra før finnes det bare sju tilsvarende maskiner i Skandinavia - fem i Danmark og to i Sverige.

- Leverandøren var helt overbevist om at dersom en slik trykkemaskin i det hele tatt skulle leveres til Norge, så ville den havne i Oslo. Og intet annet sted, sier Tom-Roger Ohrvik til Fædrelandsvennen.

Trykkeriet har mange Oslo-kunder i porteføljen, men regner samtidig med å fange opp endel trykkerioppdrag som i dag forsvinner bort fra Sørlandet.

- Vi er ikke i tvil om at dette kommer til å styrke vår konkurranseposisjon i markedet og gi oss flere trykkeoppdrag, sier Ohrvik til sørlandsavisen og forteller at de allerede har fanget opp endel lokale jobber for reklamebransjen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.