Gå til sidens hovedinnhold

Fra Hollywood til norsk gjeldshelvete

Designer Tove Strand hadde innpass i Hollywood og livet så lyst ut. Nå går alle pengene til å betale en stigende gjeld.

Jeg møter Tove i Ski sentrum utenfor Oslo. Det var her det startet, og det er hit hun har flyttet tilbake til for å få livet på riktig spor. Etter å ha vært sykemeldt i flere år, er hun tilbake i arbeid. I dag jobber hun 80 prosent som hjemmehjelp i Ski kommune.

De siste årene har hun vært gjennom rehabiliteringskurs for kvinner i voldelige forhold og karriereutviklingskurs gjennom NAV. Det går framover, men ennå sitter den vonde fortiden i.

Les tidligere sak om Tove Strand: Hun er dømt til evig gjeldshelvete

- Jeg har jo lyst til å drive med design igjen, men det har ikke vært så lett å være kreativ når man er langt nede, sier hun.

Mye har skjedd siden Tove og søsteren viste fram deres håndlagde gensere på homeparty hos Hollywood-stjernen Bo Derek. Hele livet har hun vært en gründer med nese for design.

Likevel har ikke lykken smilt til henne.

Mange har blitt gjeldsofre helt unødvendig

Hun får ikke en ny sjanse
I dag forsøker hun å se framover. Det vonde samlivet forsøker hun å legge bak seg.

De økonomiske problemene er vanskeligere å bli kvitt. Hun har en samlet usikret gjeld på over 1,3 millioner som hun ikke engang klarer å dekke rentene på.

Norske myndigheter mener at Tove ikke fortjener en ny sjanse. Det synes hun er urettferdig.

- Mange har blitt gjeldsofre helt unødvendig. Jeg tror at hvis vi hadde fått hjelp så kunne vi levd et helt annet liv, sier Tove.

Nettavisen omtaler Toves tidligere samboerforhold som et bakteppe for de økonomiske problemene hennes. Vi har ikke tatt stilling til hva som skjedde i dette samboerforholdet, men konstaterer at hun fikk hjelp av krisesenteret i Fredrikstad både mens forholdet varte, og etter at det ble slutt. Vi har også dokumentasjon som bekrefter at samboeren er dømt til å betale 60.000 kroner til Tove for dekning av en båtgjeld. Nettavisen har vært i kontakt med den tidligere samboeren som avviser både at han har hatt spilleproblemer, og at han er årsaken til at hun trengte hjelp av krisesenter.

Får støtte
- Jeg forstår ikke hvorfor myndighetene avslår gjeldsordning. De eneste som har glede av dette er Lindorff og andre kreditorer som tjener penger på at hun ikke kan betjene sin gjeld, sier advokat Grete Dahlgaard Berntzen som i flere år forsøkte å hjelpe Tove å komme ut av problemene med samboeren og kreditorene.

JURK-leder Gunhild Vehusheia sier at Tove ikke er alene om å ha økonomiske problemer etter samboerforhold.

-Det er ikke uvanlig at kvinner som kommer til oss har tatt opp lån på vegne av samboer eller ektefelle, eller har kausjonert for gjeld som samboer eller ektefelle har tatt opp, sier leder Gunnhild Vehusheia i Juridisk rådgivning for kvinner. Hun sier at mange kvinner sliter fordi de ikke får en gjeldsordning nummer to.

Les egen sak: Gjeldsproblemer følger familievold

- Systemet straffer personer som ikke gir seg. Tove ønsket å skape arbeidsplasser selv om hun tidligere hadde hatt økonomiske problemer. Hun startet et enkeltmannsforetak for å gjøre det billig. Det blir hun straffet for, sier redaktør Ole Andreas Thrana i Jussportalen som nå vil hjelpe henne.

Les egen sak: Hun er dømt til evig gjeldshelvete

Starten
Problemet til Tove er at hun én gang tidligere i livet har hatt gjeldsordning. Men la oss starte i 1988. Det var året Bo Derek besøkte Oslo.

Noen uker senere ringte hun og sa hun ville holde et homeparty

Tove og tvillingsøsteren drev butikken Fancy Wool i Ski utenfor Oslo, og en venninnes mann var livvakt for Hollywood-stjernen i Oslo. Tvillingsøstrene grep sjansen og fikk gitt Derek en ullgenser i gave. Hun likte genseren så mye at hun tok personlig kontakt med Tove og søsteren.

- Hun likte veldig godt det vi laget, og under en middag ble vi sittende og prate lenge. Rett etter besøket bestilte hun åtte gensere. Noen uker senere ringte hun og sa hun ville holde et homeparty med oss og 20 venninner. Vi reiste over i mai og solgte det vi hadde, og fikk bestillinger på flere gensere, forteller Tove.

Det første fallet
Noen måneder etter besøket var jentene i California og viste fram gensere til rike amerikanere i miljøet rundt filmskuespilleren Bo Derek.

- Bo sa hun gjerne ville holde kontakten, og stille opp i reklame for oss. Jeg spurte henne halvveis for fleip om hun ikke kunne bruke en av genserne våre i en film. To år senere hadde hun på seg en av genserne i en scene i filmen Ghosts can't do it. Jeg sa at hvis hun fikk sjansen så hadde det vært fint om hun kunne.

Den første store satsingen gikk galt på begynnelsen av 90-tallet. Nedgangstidene ga lite kunder til butikken i Torvgården i Ski. Omtrent samtidig ble tvillingsøsteren syk. Det var i denne forbindelsen at Tove fikk gjeldsordning. Hvordan det skjedde klarer ikke Tove å gi et godt svar på i dag.

- Det var en i familien som ordnet gjeldsordningen i en periode da tvillingsøsteren min var syk, sier Tove. Hun satte seg ikke selv inn i reglene for denne gjeldsordningen, og da lønna hennes gikk opp noen år senere, sa hun ikke fra om dette til kreditorene. Dette var et brudd på avtalen, og kreditorene ba om at gjeldsordningen ble opphevet.

- Jeg husker at jeg fikk et brev fra tingretten en gang, men jeg skjønte ikke hvordan jeg skulle forholde meg til det. Jeg ble aldri kaldt inn til noe møte for å forklare situasjonen, sier Tove. I 2002 ble gjeldsordningen opphevet. Realitetene i saken gikk ikke opp for Tove før hun i 2003 skulle ha huslån. Da hadde hun utestående gjeld på 346.000 kroner.

- Det kom som en overraskelse. Jeg gjorde opp gjelda i løpet av noen uker, sier Tove.

Nettavisen har omtalt detaljer i denne gjeldsordningen her: Hun er dømt til evig gjeldshelvete

Det andre fallet
Samtidig med at Tove gjorde opp gjelda etter første gjeldsordning, startet hun opp ny bedrift. Nå skulle Tove lage logoer på klær for bedrifter, idrettslag og andre organisasjoner.

Hun kjøpte inn en stor maskin som broderte logoer på klær. Salget gikk bra og utsiktene til nye kunder var lys.

Litt senere kjøpte hun en lasermaskin for å lage logoer på glass og metall.

- Det skulle jeg ikke ha gjort. Det var edb-brodering jeg kunne og som jeg hadde kunder på, sier Tove.

Men feilinvesteringen var bare litt av problemet. Denne gangen slet hun også med andre høye produksjonskostnader og et ødeleggende samboerforhold.

Nettavisen poengterer at vi ikke tar stilling til hva som skjedde i samboerforholdet, men gjengir bare fakta når det gjelder dette tema. Samboer avviser at han påførte henne psykiske eller økonomiske belastninger.

Til Nettavisen forteller hun om et turbulent forhold som tok svært mye av henne både psykisk og økonomisk.

- Jeg hadde aldri slike økonomiske problemer før jeg møtte ham i 2002, sier hun. Av det som kan dokumenteres om dette, er et lån hun tok opp til kjøp av en båt som senere ble solgt. Pengene fra salget har hun aldri sett noe til. Ekssamboeren er dømt til å betale henne 60.000 for halvparten av båten, men de pengene har hun ikke fått.

Krisesenter
I 2004 kontaktet hun krisesenteret i Fredrikstad, og i 2006 ble forholdet avsluttet. Etter hvert fikk hun hjelp til å bearbeide de vonde opplevelsene etter forholdet. Samtidig som hun gikk i terapi etter samboerforholdet, slet hun i oppoverbakke økonomisk.

- Jeg jobbet hele døgnet for å produsere klær jeg hadde fått bestilling på. Hvordan jeg klarte dette forstår jeg ikke, sier Tove.

Banken medvirket til Toves økonomiske fall da de sendte hele saken over til Lindorff som var fullstendig ubrukelige

Men kreditorene ønsket ikke å vente på at Tove klarte å skaffe nok inntekter til å dekke gjelden. Først ble huset solgt på tvangsauksjon for å betale skatten. Tove fortsatte å jobbe for å redde firmaet. Hun byttet produksjonslokaler for å få ned kostnadene, og lønnskostnadene ble kuttet kraftig.

-Vi gjorde alt i vår makt for å løse problemet. Likevel ville ikke Lindorff komme oss i møte.

- Banken medvirket til Toves økonomiske fall da de sendte hele saken over til Lindorff som var fullstendig ubrukelige i denne sammenhengen. De hadde absolutt ingen forståelse, sier advokat Grete Dahlgaard Berntzen som hjalp Tove gratis.

- Jeg og min advokat spurte om vi kunne komme til Lindorff og snakke med dem personlig, men det var ikke aktuelt. I tillegg var det ulike saksbehandlere hele tiden som man måtte forklare situasjonen til, sier Tove.

Nettavisen har i denne saken sendt over spørsmål til Lindorff og en skriftlig bekreftelse fra Tove om at Lindorff kan uttale seg i hennes sak. Lindorff har likevel avslått å kommentere saken og sier at de aldri kommenterer enkeltsaker.

Kroken på døra
- Da Lindorff sa de skulle ha maskinene så skjønte jeg at jeg ikke hadde en sjanse. Jeg jobbet døgnet rundt og trodde en stund jeg skulle klare det. Ordreinngangen var god og jeg hadde mange gode prosjekter på gang. Jeg hadde klart det, men Lindorff behandlet meg like dårlig som samboeren, sier Strand.

Lindorff behandlet meg like dårlig som samboeren

Da Lindorff i 2008 hentet produksjonsmidlene hennes var det kroken på døra. Da hadde hun ikke lenger noe å skape inntekter av.

I dag sitter hun igjen med over 1,3 millioner kroner i gjeld, null eiendeler og en lønn på netto 14.000 kroner i måneden.

I 2010 søkte Strand om gjeldsordning men fikk det ikke. Norske regler tilsier at hun aldri skal bli gjeldfri.

Les egen sak: Hun er dømt til evig gjeldshelvete

Sliter du med gjeld og blir dårlig behandlet? Tips Kjetil Mæland kjetil.maeland@nettavisen.no.

Reklame

Oppdateres daglig: 10 kupp du gjør i dag

Kommentarer til denne saken