Meteorolog Mariann Aabrekk i StormGeo har mye vær å by for julehelga og romjula. Lavtrykk på lavtrykk står i kø og kan skape utfordringer for mange. Er du blant dem som gleder deg over snødrysset natt til torsdag og kulda nå, kan det hvite dekket bli en kortvarig glede, for mange steder er det ventet synkende temperaturer.

Sjekk ditt julevær på Nettavisens værsider her

- Ja, det er mye vær i vente med vind og nedbør. Rådet får være å holde godt på nisselua, sier Aabrekk til Nettavisen.

Varmluft på julaften
For Sør-Norge venter meteorologen at et nytt lavtrykk trekker inn fredag. I forbindelse med dette lavtrykket vil temperaturen i første omgang synke litt, og snøgrensen kryper nedover. På Vestlandet fredag er det ventet snø helt ned i 200 meter.

Men allerede på julaften kommer et nytt system inn, og dette er ventet å trekke med seg varmluft.

- Da kan det bli ganske vått langt opp i fjellet, sier meteorologen.

Bra start før det skyer til
Trekker du over fjellet til Østlandet, er det ikke ventet de helt store nedbørsmengdene fredag. Det er ventet litt regn i Agder-fylkene, men lenger opp kommer nedbøren i form av snø.

- Ellers vil julaften være grå og tidvis disig på Østlandet, tror Aabrekk etter å ha kikket på prognosene.

- Temperaturen er ventet å stige litt. Julaften er det ventet lettere skydekke med opphold og sol, men så skyer det fort til på ettermiddagen, sier Aabrekk om Østlandet.

I Oslo-området kan vi vente oss tre til fire plussgrader, men lenger innover i landet blir det vesentlig kaldere.

Bygevær i nord
Lenger nordover ventes det julaften sør og sørvestlig bygevær med regn og sludd. Det ventes nedbør i form av regn opp i 400 til 600 meter. På kysten av Troms og Finnmark ventes det sludd og relativt mildt vær.

- I forbindelsle med lavtrykksaktiviteten som nå preger værbildet, vil det i kysten og fjellet bli ganske kraftig vind julaften og romjula, sier Aabrekk. Regn med stiv kuling på utsatte steder. Og romjula kan vi altså vente oss lavtrykk på lavtrykk med nedbør og uvær.

- Rådet til de som skal ut på veiene og kanskje krysse noen fjelloverganger er å holde seg orientert om værmeldingene, sier Aabrekk.