*Nettavisen* Nyheter.

Fra krigen til en kassakø nær deg

Du kan bli lokket til impulskjøp i kassakø med lydteknologi som til nå har vært brukt i militæret, skriver Øyvind Dale Spørck.

31.10.09 17:01

Da Edison i 1879 klarte å lage en lyspære som varte i 13,5 timer, la han grunnlaget for et enormt spekter av bruksområder for lys.

Det tok ikke lang tid før noen kom frem til at man kunne installere en linse foran lyskilden eller en reflektor bak, og utvide bruksområdet drastisk. En passasjer på et tog kan for eksempel lese en bok, mens sidemann kan sove uten å bli nevneverdig forstyrret, eller lyset kan danne en snorrett laserstråle mot et enkelt punkt flere kilometer avgårde.

Det tok betydelig lengre tid før akustikken fikk samme egenskaper. Faktisk tok det mer enn hundre år mellom Alexander Bells første elektriske høytaler i 1876 og Joseph Pompeis ”The Audio Spotlight” eller Woody Norris ”Hypersonic Sound”, som begge ble patentert rundt årtusenskifte.

Dette kan imidlertid bety svært mye for hvordan et reklamebudskap presenteres i tiden fremover.

Klikk på bildet for å forstørre.

De første som omfavnet produktene var det amerikanske forsvaret, som allerede på 60-tallet utviklet undervanns sonarsystemer som benyttet det samme matematiske grunnlaget. Siden sendte de den nye generasjonen produkter til Irak, og hvor de der har fått et bredt spekter av bruksområder. Lyden av troppebevegelse kan høres fra en helt annen lokasjon enn der troppene faktisk befinner seg, svært ubehagelige lyder kan brukes som et ikke-dødelig våpen og utvalgte vers fra koranen kan spilles av for mistenkte selvmordsbombere i en folkemengde, samtidig som forandringer i kroppstemperaturen leses av fra avstand, og man kan dermed få en indikasjon om hvem som bør sjekkes nærmere.

Også i det sivile har denne teknologien vist seg å inneha stort potensial. Range Rover kan for eksempel leveres med en skjerm som kan la føreren se navigasjonssystemet mens forsetepassasjeren kan se film. Det er dermed kun et spørsmål om tid før også hver passasjer, uten å forstyrre de andre også kan velge sin egen lydkilde.

Teknologien kan også vise seg å bli en hellig gral for reklameindustrien. Det har blitt gjort fler forsøk med å sende reklamefilmer til dem som står i kassakø. En skjerm viser reklame for et produkt som er strategisk plassert i forhold til kundene som kjeder seg i kassakøen.

Undersøkelser viser at avhengig av varegruppe, varierer andelen impulskjøp mellom 10 og 90 %. Det er ingen hemmelighet at et godt plassert reklamebudskap kan øke sannsynligheten for at kunden tar med seg et bestemt produkt.

For å få full effekt, må også lyd benyttes. Så langt har det vært et problem. En høyttaler som spiller et reklamebudskap om igjen og om igjen kan bli tolerert av betjeningen i kassen 10 ganger. Kanskje også 100? Men, før eller siden kommer det et punkt hvor betjeningen, av høyst forståelige årsaker, saboterer høytaleren.

Dette er imidlertid ikke noe problem når lyden kan begrenses til de som står foran kassen. Varerekkene kan videre utstyres med forskjellige lokale lydbilder som alle er tilpasset produktene og kjøpegruppen, og en kunde kan få direkte tilpasset informasjon om for eksempel et konkret produkt de vurderer å kjøpe. Personalet kan dermed skjermes mot reklamelydene, mens kundene nok må forvente at kassakøen i fremtiden kan bli alt annet enn stille.

Øyvind Dale Spørck jobber som rådgiver innen IT-strategi hos PA Consulting Group. Han har utdannelse innen finans og ledelse fra Arizona State University samt teknologi fra Harvard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.