Gå til sidens hovedinnhold

Fra nedlagt skole til hjem

I kveld er det klart for andre episode av serien «Herlige hjem» på kanalen FEM. I denne episoden åpner kunstneren Maria Øverbye fra Oslo dørene sine. 


KJELSÅS: Programleder Birgitte Lund Nakken drar i denne episoden til Kjelsås, for å møte Maria Øverbye. Hun har gjort om en gammel nedlagt skolebygning til hjem for familien og arbeidsted for kunsten.

Ærlig kunst

Øverbye er veldig opptatt av kunst i interiøret, som foto, keramikk og malerier. Kunsten kan gjerne være ”på kanten”, hun har blant annet et musefoster i en beholder og et mannefotfødsel-maleri.

Hun synes det er viktig at kunsten beskriver alle sider av livet, det ærlige og gjerne det som er litt grotesk.

Øverbye har en forkjærlighet for det litt tøffe og industrielle, som flater som er sparklet, men ikke malt og lamper med rust.

Hun har hentet mye inspirasjon til hjemmet sitt fra utallige reiser. Til familien og flyvertinnenes store fortvilelse, kjøper hun ofte med seg store møbler som hun skal ha med seg på flyet hjem.

Les også: Åpner "styggfin" funkis-bolig på Ullern

Hekta på industristilen

Øverbye har også vært tilhenger av industristilen i mange år, lenge før det ble populært blant allmenheten.

Hun tror selv at dette kan skyldes at hun vokste opp med besteforeldre som drev en økologisk mølle, like utenfor Sarpsborg. Hun elsket siloen, tunge kjettinger, store melsekker, lemmer i gulvet, bratte trapper og industrielle maskiner.

En annen stor inspirasjon er tanten hennes, Ragnhild Winswold, som også er keramiker. Hun og mannen hennes bygde et modig, kunstnerisk, magisk og spennende hus på 70-tallet, som har inspirert Maria veldig.

Hun lar seg også inspirere av butikk-, kafè- og restaurantinteriør fra europeiske storbyer.

«Herlige hjem» på FEM torsdager klokken 21.30.

Reklame

Gjør kupp: Sportsbutikkene tømmer lagrene for vintervarer