RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra nyttår skal alle asylsøkere hit

Foto: Google Maps
Sist oppdatert:
Det nye nasjonale ankomststedet for asylsøkere blir liggende midt i Oslo.

Fra nyttår skal alle asylsøkere som kommer til Norge - i fjor var det 17.000 - innom et såkalt ankomsttransittmottak et steinkast fra Sinsenkrysset i Oslo. UDI sier flyttingen fra Tanum i Bærum til Refstad i bydel Bjerke i Oslo vil gjøre behandlingen av asylsøknadene enklere og mener naboene har liten grunn til å bekymre seg.

Frykter at det blir permanent
Men naboene fortviler og frykter at det UDI betegner som en midlertidig løsning er noe som kommer til å vare lenge.

- At dette blir midlertidig har vi hørt før, og det har vi vår tvil om, sier Randi Mathisen til Nettavisen. Hun står i spissen for aksjonsgruppa som så langt har samlet inn 700 underskrifter. Hun peker på at transittmottaket på Tanum i Bærum også var midlertidig, men har eksistert i en årrekke. Midlertidig var også det nåværende asylmottaket på Refstad, som har eksistert i 11 år.

Aksjonistene har bedt om et møte med justisminister Knut Storberget (Ap). Det har ennå ikke kommet i stand. Derimot har statssekretær Pål Lønseth i Justisdepartementet stilt spørsmål ved motstandernes menneskesyn, noe som har falt enkelte tungt for brystet. Til avisa Groruddalen.no svarte beboerne at Lønseth forsøpler debatten.

- Ikke redd for innvandrere
- Det er usaklig argumentasjon. Det er ikke innvandrere vi er redd for, men belastningen et slikt transittmottak vil innebære for bydelen. Hvorfor skal tusenvis av asylsøkere innom et boligområde i Oslo? spør Mathisen.

Dragkamp mellom byråd og regjering
Hun føler at bydel Bjerke er blit offer i et politisk dragkamp mellom regjeringen og byrådet i Oslo fordi byrådet så langt ikke har kunnet skaffe til veie den permamente løsningen UDI ønsker seg.

- Vi har havnet i en skvis, og UDI har ikke spilt med åpne kort overfor oss, sier Mathisen.

- Enklere saksbehandling
Kommunikasjonsrådgiver Sigurd Skjefstad i UDI bekrefter at de ønsker seg ankomsttransittmottak i Oslo permanent, men at valget av Refstad er midlertidig. Han sier asylsøkerne som kommer til dette transittmottaket i snitt vil være der en uke. I mellomtiden skal de blant annet gjennomgå en helsesjekk. Ved å legge transittmottaket sentralt i Oslo vil behandlingen av asylsøknadenne kunne gå fortere, ifølge Skjefstad.

- I dag går det mye tid til transport inn til Oslo sentrum. Økt nærhet saksbehandlerne i UDI og Politiets utlendingsenhet vil kunne få opp tempoet i behandlingen av asylsøknadene, sier han om det ønskede ankomsttransittstedet sentralt i Oslo.

En til fem uker
Skjefstad peker på transittmottakene regnes som lite problematiske. Det bekrefter også Norsk Folkehjelp som driver dagens transittmottak på Tanum i Bærum. Mottaket i Bærum har 22 ansatte og kapasitet til å ta mot 330 asylsøkere samtidig. I praksis er det alle asylsøkerne som kommer til Norge som kommer hit, i fjor var det 17.000. De som kommer er i snitt innom i en uke, noen i tre til fem uker, ifølge UDI og Norsk Folkehjelp. På Tanum var det i snitt 217 beboere i fjor.


Vis Flytter transittmottak i et større kart

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere