Gå til sidens hovedinnhold

Fra Oslo til New York

Astmatiker Rune Sand (31) fra Tveita har aldri prioritert fysisk trening. Nå løper han 40 kilometer i uka og i november er målet å delta i New York City Marathon.

tveita: I forbindelse med et prosjekt i regi av Norges Astma og Allergiforbund, Norges Fri-idrettsforbund og legemiddelleverandøren AstraZeneca AS, ble Groruddalen og seks andre plukket ut til å løpe New York City Marathon i vinter. Formålet med prosjektet, Astmamaraton, er å sette søkelyset på hva fysisk aktivitet, trening og riktig bruk av astmamedisin kan utrette blant de rammede. Prosjektet ønsker også å vise at personer med astma kan inkluderes i de aller fleste aktiviteter på lik linje med andre. Deltakerne i Astmamaraton følger hele tiden et nøye tilrettelagt treningsprogram, som er utarbeidet av maratontrener Thor Helland fra Norges Fri-idrettsforbund.

Konkurranseinstinkt

I januar startet kjøret og Rune Sand forteller at han liker det godt. Vi møtte han i forbindelse med søndagens Sentrumsløp i Oslo.
Denne konkurransen er faktisk ikke en del av det planlagte treningsopplegget, men jeg følte vel for å trene litt ekstra. Det er viktig å kjenne litt på det å konkurrere før New York-turen, sier 31-åringen til Lokalavisen Groruddalen etter endt løp.
Rune Sand ble plukket ut til å delta i prosjektet etter å ha gjennomført både spørsmålsrunder og fysiske tester. At maratonprosjektet har satt livet hans på hode er det ingen tvil om.
Jeg var litt aktiv som ung, men i de siste årene har jeg ikke trent i det hele tatt. Nå løper jeg daglig, og det er herlig, sier han.
Runde Sand forteller at han var svært hardt rammet av astma som barn, noe som igjen førte til at han ble skjermet fra fysiske aktiviteter av blant annet lærerne på skolen. Ifølge han selv har de daglige løpeturene gitt han en helt ny hverdag.
Det var frustrerende å bli holdt utenfor som ung. Å trene har gitt meg en friskere hverdag, i tillegg er jeg stappfull av energi. Jeg føler meg mye bedre, og det er herlig å bygge opp fysikken igjen.

"New York, New York"

I påsken var treningsgruppen på syv i Barcelona på treningsleir sammen med Norges Fri-idrettsforbund. To treningsøkter om dagen, i tillegg til fysiske tester, var fasiten. Og fokuset var hele tiden rettet mot den store kraftanstrengelsen i New York 4. november. Hver enkelt utøver blir hele tiden fulgt nøye av ulike trenere og veiledere, og hvis de ikke viser "ståpåvilje" og framgang står de i fare for å bli droppet fra prosjektet.
Om seks måneder løper Rune Sand New York City Marathon sammen med 30 000 andre. I løypa venter 2 millioner tilskuere.
Jeg gleder meg enormt. Nå må jeg bare jobbe hardt fram mot løpet. Dette er nesten som et eventyr, sier Rune Sand.

Reklame

Siste sjanse: Halv pris på alt fra Comfyballs