RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra Skien til ISIL

Den 24 år gamle islamisten sto i helgen fram i en video fra Irak der han fortalte om kampen mot irakiske soldater. Nå mistenker norske myndigheter at han kan ha en lederrolle i opprørsgruppen ISIL.
Den 24 år gamle islamisten sto i helgen fram i en video fra Irak der han fortalte om kampen mot irakiske soldater. Nå mistenker norske myndigheter at han kan ha en lederrolle i opprørsgruppen ISIL. Foto: Skjermdump
Sist oppdatert:
Som tenåring var Bastian Vasquez opptatt av musikk og skating. Nå kjemper han med ISIL i Irak.

I 2008 stilte tenåringen Bastian Vasquez fra Skien opp på et bilde med en skate- og hiphopgruppe i avisa Varden.

I helgen dukket den samme mannen opp i en video fra islamistgruppen ISIL. Der forteller Vasquez (24) stolt om ISILs kamper mot irakiske soldater.

- Jeg så ikke noe vondt i ham da. Jeg snakket ikke ekstremt mye med ham, men jeg oppfattet ham son en helt normal, oppegående kar fra Skien som digget å rappe og drive med musikk, sier Joakim Sørbø, som var med i Vasquez' skategruppe for seks år siden, til Varden.

Syriareisende fra Skien
En fem år eldre norsksomalier gikk på samme skole som Vasquez. De to visste om hverandre på skolen, men de ble bedre kjent etter at Vasquez hadde konvertert, ifølge TA. Denne mannen er i dag 29 år gammel og ble i mai pågrepet av PST, siktet for å ha deltatt som fremmedkriger i Syria.

Les også:  Her sprenger han politistasjonen

I tenårene ble Vasquez også kjent med norsk-irakeren Mohyeldeen Mohammad fra Larvik. Mohammad ble kjent da han i 2010 spurte om Norge trengte «et 11. september på norsk jord» etter at Dagbladet publiserte en Muhammed-karikatur.

- De ble kjent som tenåringer, før Mohammad ble en politisk engasjert og offentlig person. Det er naturlig å tenke seg at det var han som fikk Vasquez med seg, sier Lars Akerhaug, som har skrevet boken Norsk jihad, til NTB.

Ifølge TA hadde Mohammad en sentral rolle i å verve både Vasquez og mellom fem og ti andre grenlandsungdommer til den norske islamistgruppen Profetens Ummah.

Advokat John Christian Elden representerer begge de to islamistene. På NTBs spørsmål om hva slags bekjentskap de har, svarer han slik:

- PST etterforsket i sin tid om Mohammad hadde noe med Vasquez og en video han hadde laget å gjøre, men konkluderte med at det ikke stemte og henla siktelsen. Jeg forholder meg til det.

Truet kongehuset
Videoen Elden nevner, la Vasquez ut på YouTube fire år etter skatebildet sto på trykk i Varden. Den hjemmelagde videoen viser blant annet bilder av daværende statsminister Jens Stoltenberg og kronprins Haakon. Under bildene står det «Å Allah, ødelegg dem og la det være smertefullt.»

PST tok videoen på alvor, og tok i desember 2012 ut tiltale mot ham for trusler mot kongehuset. Ifølge TV 2 er det første gang en slik tiltale er tatt ut.

- Han ble radikalisert etter at han ble hengt ut i forbindelse med denne videofilmen. Før det var han en vanlig norsk gutt med chilensk bakgrunn, som satt på gutterommet og lagde det han oppfattet som en mer morsom, kritisk film, forklarte Elden til NRK mandag.

Han sier Vasquez reiste til Syria for første gang i 2012, for så å dra tilbake i 2013. Ifølge VG skrev Vasquez selv på Profeten Ummahs nettside i høst at han var i Aleppo i Syria og at han var tilknyttet ISIL.

Terroretterforskes
PST har besluttet å etterforske Vasquez for støtte til terrorvirksomhet. Fra før har sikkerhetstjenesten etterlyst ham, fordi han ikke møtte for å få trusseltiltalen fra 2012 forkynt.

- Utgangspunktet for etterforskningen nå er videoen som ble lagt ut og at ISIL anses som en terrororganisasjon. Videoen og sosiale medier spiller viktige roller i etterforskningen, sier seniorrådgiver Martin Bernsen i PST til NTB.

Ifølge Dagbladet har norske myndigheter opplysninger som tyder på at Vasquez i dag har en lederrolle i ISIL. Bernsen kan ikke bekrefte dette.

- Det er et antall nordmenn i Syria og Irak, og flere av dem mistenker vi for å være med i ISIL. Hvilken rolle han eventuelt har i organisasjonen er blant annet det etterforskningen av saken skal belyse, sier Bernsen.

Vasquez har tatt i bruk navnene Mohammad Jundullah og Abu Safiyyah etter at han konverterte. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere