*Nettavisen* Nyheter.

Fra slum til Norway Cup

Tidligere norsk toppspiller hjelper fattige barn i Rio de Janeiro - neste uke går 38 drømmer i oppfyllelse.

10.06.08 19:59

(YEYE):21. juni kan 38 brasilianske gutter fra slummen i Rio de Janeiro krølle tærne i grønt, norsk gress. Så er det på med fotballskoene.

Med midler fra sponsorer har den frivillige foreningen Karanba meldt på to lag i tre fotballturneringer i Norge og Danmark. Lagene består av vanskeligstilte gutter fra Rios favela, som er betegnelsen for de enorme slumområdene rett utenfor turistsentraenes palmesus og dus.

Eksproff gir tilbake
Tommy Nilsen (31) fra Oslo var fotballproff og spilte for LYN helt til han i en alder av 25 fikk en alvorlig kneskade som gjorde at han måtte legge drakten i skapet og gi seg som yrkesatlet.

Under en ferietur til Rio ble han forelsket i både byen og en brasiliansk jente, og flyttet dit i 2005. Her startet han i 2006 det sosiale prosjektet Karanba.

Klikk på bildet for å forstørre.

-Hovedformålet med Karanba er å gi marginaliserte barn og unge fra slumstrøkene her et alternativ til gata, og en mulighet for et annet liv. Vi ønsker å hjelpe og rettlede unge mennesker og formidle hva som kreves av en i livet ved å bruke fotball som virkemiddel.

Hjelp til selvhjelp
Ved å fokusere på gode holdninger og god innstilling i livet generelt, ønsker Nilsen å gjøre barna i stand til å utvikle seg positivt og bli i stand til å gjøre noe med livet sitt.

I hardtrening
Karanba deltok med ett lag i 2007. Siden den gang har de trent seks dager i uken, anført av en tidligere brasiliansk toppspiller og lærer, og en trener som har jobbet med blant annet Ronaldinho.

- Vi har hatt en god sportslig utvikling, og denne gangen kommer vi med to gode lag. Den store forskjellen fra i fjor er at vi nå har trent jevnt på stor bane siden oktober 2007. Med andre ord så er vi mye bedre kollektivt enn tidligere

Ble plukket ut
Det er opprinnelig ca. 50 aktive barn og unge i prosjektet, men ikke alle fikk følge med over Atlanteren.

-Det er dessverre umulig å inkludere alle, og i uttaket har vi lagt vekt på disiplin, holdninger og innstilling til livet generelt sett, fotballferdigheter og skoleinnsats. Det var mye tårer. Men slik er livet – med gleder og skuffelser.

Vil inkludere jenter
Økonomien skal ifølge Nilsen være på bedringens vei, og de ønsker å inkludere flere på sikt, også jenter.

Klikk på bildet for å forstørre.

Handler ikke om å vinne
-Dette er min måte å jobbe mot håpløsheten i Favelaen på, samtidig som jeg kan gi noe tilbake til fotballen, som har gitt meg alt jeg har i livet. Men jeg ønsker å presisere at vi kommer til Norge for å leve ut våre drømmer. Jeg håper og tror denne reisen vil huskes for evig og alltid av alle som involveres i Karanba. I Norge skal guttene føle seg spesielle og verdifulle, langt fra favela, fattigdom og narkotrafikk. De skal føle at noen bryr seg om de og at det går an å lykkes på tross av bakgrunn og oppvekst.

Betyr alt
- Det er utvilsomt riktig for meg å dedikere livet mitt til dette. Til tross for utrolig mye arbeid, til tider slit og store personlige økonomiske utlegg er det lite som overgår å bidra til den menneskelige utviklingen jeg har fått oppleve på nært hold. Å være med å skape håp i en hverdag, som tidligere var uten lyspunkter har ikke pris. Dessverre er det umulig å dokumentere hvilken utvikling disse gutta har hatt som mennesker, men min lønn har vært å se disse store og små fremgangene.

Skal du på Norway Cup i år? Gled deg, gru deg, se frem til eller tilbake på opplevelser i kommentarfeltet under.

For siste nytt fra Yeye: Gå til forsiden her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.