RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fra tapssluk til pengemaskiner

Sist oppdatert:
Tyske Netzeitung går med overskudd, før sin norske mor. I Akersgata har de allerede meldt om svarte tall og snart gjør nok Nettavisen det også. Det er ikke lenge til nettavisene blir pengemaskinene i norsk presse.

- Jeg er helt overbevist om at vi har lite aviser av skogeierlagtypen igjen i 2020, uttalte Nettavisens gründer Knut Ivar Skeid i et portrettintervju i papiravisen Dagens Næringsliv sommeren 2000.

Nå har vi kommet tre og et halvt år nærmere 2020 og jeg tror ikke det Skeid får rett. Vi har fortsatt papiraviser i 2020. Mange av dem. Gamle vaner er nemlig fryktelig vonde og vende. Men de ser garantert ikke sånn ut som de gjør i dag. Det ser vi konturene av allerede nå. Gamle pengemaskiner som Aftenposten, Dagens Næringsliv og Dagbladet gir ikke like mye tilbake til sine eiere som de gjorde tidligere og det må store endringer til i papiravisene før de kan forsvare sine bunnlinjer.

Nettavisene er derimot i ferd med å bli den pengemaskinen mange drømte om for fem, seks år siden. Nettavis etter nettavis melder om svarte tall i regnskapene. VG er i ferd med å bli et økonomisk speilbilde av sitt opphav på papir. Landets største nettavis kunne etter andre kvartal vise til en resultatmargin på 16 prosent. Dagbladet.no, dn.no går alle samme vei, selv om det nok er noen år til de har betalt tilbake alle millionene eierne har lagt i dem.

Men når nettavisene først begynner å tjene penger kan det også gå fort. Det siste året har inntektene fra merkevarerekalme på nett gjort et hopp på over 40 prosent og det er lite som tilsier at utviklingen ikke skal fortsette. Tar en med rubrikkinntektene i tillegg blir veksten enda større og Schibsted har allerede melket av inntektene til Finn en stund og det er flere andre som har sett potensialet i det markedet.

Dermed er det payback-time for nettaviser som i fremtiden kommer til å pynte på bunnlinjen til sine eiere og gi betraktelig bedre driftsmarginer enn deres papirslektninger gjør i dag. Bare vent å se.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere