NEW YORK/OSLO (Nettavisen): Trump fikk påvist koronasmitte tidlig fredag formiddag, norsk tid. Presidenten ankom fredag kveld et militærsykehus i Maryland, der han skal motta behandling med legemiddelet Remdesivir.

– Han trenger ingen tilførsel av oksygen, men i samarbeid med spesialister har vi valgt å starte Remdesivir-behandling. Han har fullført første dose og hviler komfortabelt, sier Trumps lege, Sean P. Conley i en uttalelse som er videreformidlet av Det hvite hus.

Video: Donald Trump forteller hvordan han har det. Se video øverst i saken.

Det ble fredag sagt at Trump hadde milde symptomer. USAs president og førstedame Melania Trump fikk påvist covid-19 etter at presidentens nære rådgiver Hope Hicks, noen timer tidligere hadde avlagt en positiv test.

- Av forsiktighetshensyn, og på anbefaling fra hans lege og medisinske eksperter, skal presidenten arbeide fra presidentkontoret på Walter Reed de neste dagene, sier pressesekretær Kayleigh McEnany.

Trump viste seg fredag kveld for første gang offentlig etter at han hadde fått koronadiagnosen, da han viste tommel opp mens han gikk om bord i presidenthelikopteret Marine One.

Trump: – Takk for den enorme støtten

Kort tid etter ankom han Walter Reed National Military Medical Center, der han skal være til observasjon i noen dager som forsiktighetstiltak.

– Jeg vil takke alle for den enorme støtten. Jeg skal til Walter Reed-sykehuset. Jeg tror jeg har det veldig bra, men vi må forsikre oss om at alt går som det skal. Førstedamen har det veldig bra. Tusen takk, jeg setter stor pris på det, og jeg skal aldri glemme det. Takk, sa Trump på et videoopptak som ble publisert på Twitter-kontoen etter at han hadde reist.

Remdesivir er et legemiddel som opprinnelig ble utviklet for å behandle ebola, men som ikke er blitt godkjent til det. I stedet har legemiddelet i flere land, blant annet Norge, blitt godkjent til behandling av koronapasienter.

- Trump hadde problemer med å puste

CNN reporteren Jim Acosta la natt til lørdag ut følgende melding:

- Trump-rådgiver sier at det er grunn til bekymring for Trumps helse i kveld. «Dette er alvorlig», sier kilden. Kilden fortsatte med å beskrive Trump som veldig sliten, veldig utmattet og at han hadde problemer med å puste. Det hvite hus-tjenestemenn fortsetter å si at Trump har det bra, skriver han på Twitter.

New York Times skriver at Trump har mild feber og hoste, noe de får opplyst av to anonyme kilder.

Fredag kveld skriver New York Times at presidenten har feber, tett nese og hoste, og Trumps lege Sean P. Conley har sendt ut en skriftlig uttalelse, hvor det står at 74-åringen har fått en «cocktail av polyklonale antistoffer». Han har også fått hodepinetabletter, vitamin D, sink og melatonin, skriver New York Times.

Dette er Conleys skriftlige uttalelse:

Både Conley, og president Donald Trump sier samtidig natt til lørdag at presidenten har det bra.

Ved 05.30-tiden natt til lørdag skriver Trump på Twitter at han har det etter forholdene bra.

- Det går bra, tror jeg! Takk til dere alle. KJÆRLIGHET!!! skriver Trump på Twitter natt til lørdag.

Flere smittet

En lang rekke medarbeidere i Det hvite hus og andre i administrasjonen gjennomgikk tester fredag, og presidentens kontakter spores. Men det er uklart hvor stort virusutbruddet er rundt presidenten siden det kan ta flere dager før smitten viser seg.

Flere i Donald Trumps omgangskrets er imidlertid allerede bekreftet smittet av koronaviruset, blant annet flere som forrige lørdag deltok i Det hvite hus' rosehage forrige lørdag, der Trump nominerte dommer Amy Coney Barrett som kandidat til det ledige vervet som høyesterettsdommer etter avdøde Ruth Bader Ginsburg.

Les mer: Stadig flere i Trumps omgangskrets bekreftet smittet

Trumps tidligere politiske rådgiver Kellyanne Conway er blant dem. Videre bekreftet senatorene Thom Tillis og Mike Lee at de har fått påvist koronasmitte. Begge er medlemmer i Senatets justiskomité. Komiteen skal godkjenne dommerkandidater før det holdes full avstemning i Senatet.

Også John Jenkins, som er leder for det private, katolske University of Notre Dame, har bekreftet at han har testet positivt etter å ha deltatt på arrangementet.

Også Ronna McDaniel, leder for Republikanernes nasjonalkomité og Trumps valgkampsjef, Bill Stepien er bekreftet smittet, ifølge amerikanske medier.

God bedring fra Obama

En rekke personer, blant dem Joe Biden, Barack Obama og utenlandske ledere, inkludert Kim Jong-un og Erna Solberg, har ønsket Trump god bedring.

Obama sendte ut en hilsen til Trump, sent fredag kveld norsk tid.

- Selv om vi står midt i en stor politisk kamp, og vi tar den på stort alvor, vil vi også sende våre beste ønsker til USAs president og førstedamen, sa Obama på en pengeinnsamlingsaksjon for visepresident Kamala Harris fredag kveld, der han deltok sammen med sin kone, tidligere førstedame Michelle Obama.

Han la også ut følgende melding på Twitter:

Også Kinas president, Xi Jinping ønsker presidenten god bedring. Budskapet er ifølge kinesisk statlig TV oversendt i en melding til presidenten og førstedamen.

– Min kone Peng Liyuan og jeg sender mine tanker til deg og din kone og ønsker deg snarlig god bedring, skal det stå i meldingen fra Xi.

Nord-Koreas diktator Kim Jong-un har møtt Trump tidligere, og har også sendt USAs president en hilsen.

- Han tilbyr sin medfølelse til presidenten og førstedamen, melder Nord-Koreas offentlige nyhetsbyrå KCNA.

– Kim håper oppriktig at de blir friske så fort som mulig. Han håper de overvinner viruset. Han sender varme hilsener til dem, heter det videre i meldingen.

Deltok på stort arrangement

I løpet av fredagen har det også kommet frem at presidenten deltok på et pengeinnsamlings-arrangement i New Jersey torsdag, hvor 100 personer var til stede.

ALLTID OPPDATERT: Siste nytt om koronapandemien i Nettavisens nyhetsstudio

Siden USAs president må være i isolasjon til han er symptomfri, er alle hans valgkamparrangementer utsatt eller vil bli avholdt virtuelt. Visepresident Mike Pence skal imidlertid fortsette valgkampen som før. Valgkamparrangementer med familien til presidenten skal også utsettes eller avholdes virtuelt.

Presidentens sykehusrom skal være utstyrt med det som trengs for å utføre embetets oppgaver.

Da Anthony Fauci fikk dette spørsmålet ble han tydelig irritert:

Vil jobbe i karantene

Da nyheten ble kjent tidlig fredag norsk tid, var Trumps lege raskt ute med å opplyse at presidenten vil fortsette å utføre sine arbeidsoppgaver, og at paret vil gå i karantene i Det hvite hus.

- Presidenten og førstedamen er begge i god form i øyeblikket, og de planlegger å være hjemme i Det hvite hus mens de venter på å bli frisk. Det hvite hus sitt medisinske apparat vil følge nøye med, og jeg setter pris på støtten fra noen av landets beste medisinske fagpersoner og institusjoner.

Den amerikanske TV-kanalen var raskt ute og informerte om Trumps positive test:

- Vær trygg på at jeg forventer at presidenten vil fortsette å utføre sine plikter uten forstyrrelser mens han kommer seg, og jeg vil holde dere oppdatert om enhver fremtidig utvikling, skrev Conley i en uttalelse.

- Vi starter umiddelbart på vår karantene og prosessen med å bli friske. Vi skal SAMMEN komme oss gjennom dette, tvitret presidenten.

Biden fjerner negativ reklame

Like før Det hvite hus fredag kveld kunngjorde at Trump skal tilbringe de neste dagene på et militærsykehus, varslet Bidens valgkampstab at det som omtales som negativ valgreklame, skal fjernes. Positivt ladet reklame som sendes i USA, skal fortsette, kunngjorde Biden-kampanjens nestleder Kate Bedingfield.

Les også: Først kom Trump med korona­­nyheten på ­TV - så smalt selve bomben

Biden selv, som var til stede på et valgmøte i Michigan fredag kveld, sa at dette ikke er tiden for partipolitikk, men at amerikanerne må stå samlet som nasjon.

– Trumps diagnose er en kraftig påminnelse til oss alle om at vi må ta viruset på alvor. Det forsvinner ikke automatisk, sa Biden, som talte fra en parkeringsplass, iført munnbind.

Les også: Trump koronasmittet: - Bare kjipe folk godter seg over dette

Twitter fjerner meldinger fra folk som håper Trump dør

Twitter varsler at meldinger fra folk som håper USAs president Donald Trump dør, blir slettet.

– Meldinger som ønsker eller håper på død, alvorlig skade eller dødelig sykdom mot noen som helst, er ikke tillatt, og blir fjernet, opplyste Twitter fredag.

Twitters kunngjøring kom etter at Trump natt til fredag fikk påvist koronasmitte.

Facebook tillater imidlertid i mange tilfeller meldinger som støtter opp under et ønske om at offentlige personer må dø, med mindre personangrepene er spesielt alvorlig, eller at det lenkes til de offentlige personene.

Sosiale medier har blitt overveldet med støttemeldinger for Trump fredag, men mange meldinger er også fylt av hat, inkludert dødsønsker.