RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fraktskip i brann utenfor Florø

BRITANNIA SEAWAYS
BRITANNIA SEAWAYS (DFDS GROUP)
Sist oppdatert:

Skipet som begynte å brenne utenfor Florø går nå mot land for egen maskin. Helikoptre og andre fartøy følger etter, klare til å hjelpe ved behov.

32 personer er fortsatt om bord i skipet. Blant dem er tolv norske soldater. Brannen skal være begrenset til ett området, i styremaskinrommet i baugen av skipet, og den ser ikke ut til å spre seg.

– Det går nå mot land for egen maskin, og det vil vel ta rundt fire timer. Brannen er begrenset, men det er ikke kommet meldinger om at den er slukket, sier Per Fjeld ved Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB.

Skipet går i retning Florø.

Kraftig vind
Skipet meldte om brann klokka 19.08. Det blåser 40 knop i området, som tilsvarer 20,57 meter i sekundet.

Skipet frakter militært materiell for Forsvaret. Materiellet skulle brukes i en øvelse på Vestlandet. Det er tolv soldater og mye militært materiell om bord. Blant annet er det drivstoff og én stridsvogn.

– Siden det ikke er noe som tilsier at brannen vil spre seg, ser det ikke ut til å være fare for at lasterommet blir rammet, sier Fjeld.

Prøvde å evakuere
Det ble først varslet at det skulle evakueres tolv personer ved hjelp av helikopter, men uværet som herjer i området gjorde at evakueringen måtte avbrytes.

– Det er sikkerhetskrav som må følges og evakueringen som var planlagt måtte avbrytes på grunn av værforholdene, sier Fjeld.

Skipet går altså mot land for egen maskin, men redningsaksjonen fortsetter. Helikoptre og andre fartøy, blant annet fregatten Helge Ingstad, kan bistå ved behov.

– Ingen skadd
Fjeld sier de vil ha en løpende vurdering på om de kan forsøke seg på en ny evakuering. Kapteinen om bord i skipet må i så fall be om det.

Rederiets pressetalsmann Gert Jakobsen opplyser til NTB at det foreløpig ikke tyder på at noen er skadd i hendelsen.

HRS har kapasitet til å evakuere samtlige om bord ved behov. Helikoptrene som skal brukes til dette, er like ved.

– Det er også en rekke fartøyer i området, men værforholdene tilsier at det kanskje ikke er så lett å få overført personer i disse, sier Fjeld ved HRS.

De to helikoptrene som er i nærheten har, i likhet med det som skulle evakuere de tolv, en kapasitet på 18 til 19 personer.

(©NTB)

Forsvaret: – Tolv soldater og mye materiell i skipet som brenner

Skipet som brenner utenfor Florø er leid inn av det norske Forsvaret. Belte- og hjulkjøretøy, løsammunisjon, drivstoff og tolv soldater er om bord i skipet.

«Britannia Seaways» er leid inn for å frakte materiale fra Brigade Nord til øvelsen som foregår i Bergens-området, opplyser Ivar Moen ved Forsvarets operative hovedkvarter til NTB.

Skipet seilte fra Sørreisa torsdag klokka 17 og var ventet å ankomme Bergen søndag formiddag klokka 10.

– Det er et stort antall belte- og hjulkjøretøy om bord, i tillegg til konteinere og hengere. Det er tolv militære om bord i tillegg til mannskapet, sier Moen.

Totalt er det 32 personer om bord i skipet. Evakueringsforsøk er så langt avbrutt ettersom det blåser kraftig i området.

– De militære om bord gjør det de blir bedt om, det er mannskapet som leder operasjonen der ute. De føyer seg etter de retningslinjer som blir gitt, sier Moen.

Han viser til Hovedredningssentralen Sør-Norge for spørsmål om redningsaksjonen, eller om det er fare for soldatene om bord.

– Fregatten Helge Ingstad er på vei for å assistere, den begynner å nærme seg. Men det er viktig at HRS får gjøre det de er best til, så assisterer vi så godt vi kan, sier Moen.

Han bekrefter at det er én stridsvogn om bord i skipet. I tillegg er det mye løsammunisjon og drivstoff.

– Men løsammunisjonen og drivstoffet er skilt fra hverandre, sier Moen. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere