Gå til sidens hovedinnhold

Framgang for svenske regjeringspartier

Stockholm (NTB-TT): For første gang siden de kom til makten i 2006, leder nå de svenske regjeringspartiene på en meningsmåling.

De fire partiene i statsminister Fredrik Reinfeldts regjeringskoalisjon får 50 prosent oppslutning på en meningsmåling Demoskop har utført for Expressen.

Forspranget til opposisjonen er på 5 prosentpoeng, først og fremst takket være kraftig framgang for Reinfeldts eget parti.

Moderaterna går fram med hele 9 prosentpoeng til 35,5 prosent og har med det erobret tittelen som Sveriges største parti. Socialdemokraterna går tilbake med 8,6 prosentpoeng til 30,9 prosent.

Moderaternas regjeringspartnere sliter derimot tungt, og både Centerpartiet og Kristdemokraterna havner under sperregrensen med henholdsvis 3,4 (+0,2) og 3,8 (-2,6) prosent. Folkpartiet får 7,3 prosent, en tilbakegang på 1,1 prosentpoeng.

Ettersom to av Reinfeldts regjeringspartnere ville ha falt utenfor Riksdagen, ville den rødgrønne opposisjonen derfor likevel ha vunnet et eventuelt valg nå.

En sterkt medvirkende årsak til Socialdemokraternas kraftige tilbakegang, er trolig skandalene i AMF Pension der den svenske LO-sjefen Wanja Lundby-Wedin sitter i ledelsen.

? Dette er et tydelig signal til sosialdemokrater i hele landet om å brette opp ermene. Altfor mange har ment at valget er avgjort, men det er det ikke. Det kommer til å bli svært jevnt og derfor gjelder det å arbeide ekstra hardt, sier sosialdemokratenes partisekretær Ibrahim Baylan. (©NTB)

Reklame

Black Week: De beste motekuppene du gjør nå