RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Frank-Robert Edvinsen (32) ble nedbemannet. Nå har han flyttet hjem til foreldrene.
Frank-Robert Edvinsen (32) ble nedbemannet. Nå har han flyttet hjem til foreldrene. Foto: Ida Kristin Dølmo (Avisa Nordland)

Frank-Robert (32) måtte flytte hjem til foreldrene

I to år har Frank-Robert Edvinsen (32) søkt ulike jobber uten hell. Nå har han solgt bilen og flyttet hjem til foreldrene for å klare seg.

Avisa Nordland: For to år siden sa Frank-Robert Edvinsen opp jobben sin som tømrer fordi han hadde en annen jobb for hånden. Men på grunn av kutt og nedbemanning i bedriften fikk aldri Edvinsen noen ny jobb å gå til.

– Jeg har fått dagpenger fra Nav i to år, men siden jeg ikke har hatt arbeidsinntekt i mellomtiden, er jeg nå nødt til å søke sosialstønad. Men jeg føler jeg har masse å bidra med ute i arbeidslivet. Jeg føler meg for frisk, rask og stolt til å søke sosialstønad. Det blir absolutt siste utvei, sier han til Avisa Nordland

Mangler praksis

I 2000 ble Edvinsen ferdig med grunnkurs mekaniske fag, og har siden 2002 jobbet som tømrer i ulike firmaer i Salten. Siden han sa opp jobben sin for to år siden, har han vært aktiv jobbsøkende i hele regionen.

– Bare de siste 14 dagene har jeg levert ut mellom 15 og 20 søknader. Samtlige sier de ikke har noen jobber ledig, men skal kontakte meg dersom det dukker opp noe.

I høst hadde han spart opp nok penger til maskinførerkurset for å komme seg inn i bygg- og anleggsbransjen, men mangler 32 timers praksis.

– På denne tiden av året er det vanskelig å få fullført på grunn av tele i marka, sier han.

Flyttet hjem

For å få dagene til å gå har han hjulpet venner og familie med blant annet snekring, bilskruing og husmaling.

– Jeg klarer ikke å sitte i ro og bare tvinne tomler. Jeg er nødt til å ha noe å gjøre, sier han til Avisa Nordland.

For å få det til å gå rundt økonomisk, har Edvinsen sett seg nødt til å selge blant annet bilen og tv-en, og han har sagt opp internettabonnementet. For en uke siden måtte han flytte hjem til foreldrene fordi han ikke hadde råd til mat.

– De har vært til fantastisk hjelp. Jeg får låne bilen når jeg trenger den for å levere jobbsøknader og cv’er, samt penger for å kopiere opp flere eksemplarer på biblioteket. Det viktigste for meg er å få betalt strøm og husleie, og penger får jeg alltids låne av familie og venner. Men jeg vil ikke spørre så lenge jeg ikke vet når, og om, jeg kan betale tilbake.

Trasig jul

Edvinsen er fortsatt optimist og håper på å finne seg en jobb så snart som mulig.

– Jeg er villig til å ta på meg hva som helst så lenge jeg kan pendle fra Saltdal. Pappa har sagt han skal hjelpe meg med lån av bil hvis det kommer et tilbud, og siden jeg ikke har familiære forpliktelser er verken skiftarbeid eller overtid noe problem. Om det så er mindre jobber over kortere perioder er det i hvert fall en inntekt, sier han til Avisa Nordland.

Selv om Edvinsen søker «hva som helst», er drømmen å bli ferdig utdannet og få fagbrevet.

– Men på grunn av den økonomiske situasjonen er ikke det per dags dato mulig. Dukker det ikke opp et jobbtilbud snart, blir det ei trasig jul, sukker han.

- Lav ledighet blant tømrere

Nav-direktør Kjell Hugvik sier det finnes andre veier til arbeid enn kun å søke på jobber.

– Arbeidsmarkedet er i utgangspunktet bra for tømrere og snekkere, sier Kjell Hugvik, fylkesdirektør i Nav.

Han viser til at det er lav ledighet i bransjen og stor etterspørsel etter denne kompetansen. Han peker på at det finnes andre veier inn i arbeidsmarkedet enn kun gjennom jobbsøking.

– Nav har arbeidsrettede tiltak som kan styrke mulighetene for å få jobb. Dette kan for eksempel være arbeidspraksis i en virksomhet, Jobbklubb eller arbeidsmarkedsopplæring (AMO) Om en deltar på et arbeidsmarkedstiltak vil en ha rett til en ytelse til livsopphold som heter tiltakspenger, om en ikke lenger har rett til dagpenger eller andre ytelser, sier Kjell Hugvik.

Ved utgangen av oktober var det 3.275 helt ledige i Nordland. . Dette tilsvarer en arbeidsledighet på 2,7 prosent. Nordland har i tillegg 351 færre arbeidssøkere på tiltak enn samme periode i fjor.

Les flere saker hos Avisa Nordland


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere