Krigen i Ukraina har fått Vesten til å mobilisere noe voldsomt. Land som USA, Tyskland, Storbritannia og Norge har alle gitt betydelige mengder humanitær bistand, men også militære bidrag i form av ammunisjon og våpen.

Russerne på sin side, har dokumentert vanskeligheter når det kommer til sine våpen. Men på begge sider har det dukket opp flere konstruksjoner som ikke fremstår helt tradisjonelle.

Nå sirkulerer bilder av det som skal være russernes siste hjemmesnekrede løsning på stridsvogn-mangelen. Flere utenlandske medier og anerkjente militær-bloggere har omtalt kjøretøyene.

– Det er et pansret kjøretøy som russerne har massevis av, de er egentlig designet for å taue artilleri. Men disse er tydelig improvisert, det ser ut som om man har prellet tårnet av en båt og montert det bakpå kjøretøyene, sier Lars Peder Haga ved Luftkrigsskolen til Nettavisen.

Kolahalvøya

Haga, som forsker på russisk luftmakt og militærmakt, sier at disse pansrede kjøretøyene også brukes til å transportere soldater. Versjonene man ser på bildene fra Ukraina-krigen er ifølge ham det mest brukte pansrede personellkjøretøyet til styrkene på Kolahalvøya.

– De har litt bredere belter og fungerer bra i myr og snø, men det er ikke en stormpanservogn. Så disse er improvisert, og med dette tårnet kan de jo gi litt beskyttende ildstøtte til infanteri. Kanskje kan de brukes som luftvern mot helikoptre og droner også, sier Haga.

Den britiske avisen The Telegraph har omtalt de improviserte stridsvognene som «Frankenstein-stridsvogner». Ifølge Haga er selve kjøretøyene av typen MT-LBV fra sovjettiden, og har vært produsert siden 50-tallet. Den improviserte versjonen skal ikke være verken dyr eller komplisert å produsere.

– Denne varianten er nok ikke særlig kostbar, det er jo gamle greier de har på lager som bygges sammen. Det er ikke veldig komplisert eller dyrt, sier Haga.

– Kraftig skyts

Tidligere i krigen har man sett russiske lastebiler dekket i tømmerstokker for beskyttelse, hjemmesnekrede ukrainske droner og eldgamle våpen. Ifølge Haga skal disse improviserte kjøretøyene være lang ifra bortkastet.

– Det er ganske kraftig skyts, så den gir jo mer ildkraft. Men den ser veldig topptung ut, og har veldig høy profil. Det blir jo vanskeligere å benytte seg av terrenget til beskyttelse, og bare la løpet være synlig, slik mange andre pansrede kjøretøy gjør, blir jo vanskelig. Den må jo også ha lettere for å velte. Samtidig får de flyttet med seg mer ildkraft, og til den krigføringen som drives nå med en statisk front er den kanskje brukbar, sier Haga.

Han trekker samtidig frem det «frankenstein-vognene» kanskje tydeliggjør mest av alt.

– De er mest et symptom på russerne har mistet svært mange kjøretøy og at de må erstattes, samtidig som de som kommer fra fabrikkene ikke lages fort nok. Det vitner om at de forbruker vanlige kjøretøy raskere enn de produseres.

Torpedobåter

Tårnene som er montert på kjøretøyene har to 25mm luftvern- og flerbrukskanoner og ble designet for sovjetiske torpedobåter like etter andre verdenskrig, opplyser Haga. I utgangspunktet var de laget for å skyte mot andre båter eller som luftvern. Og selv om kjøretøyene ser meget originale ut, er slike konstruksjoner ganske vanlige i konfliktområder, skal vi tro eksperten.

– Man ser jo en del improviserte militærkjøretøy. For eksempel har jeg sett samme kjøretøy med en panservernkanon bakpå. Det å sette våpen bakpå kjøretøy er noe man ser overalt i krigsområder, en såkalt «technical». Det kan man selvfølgelig gjøre med pansrede kjøretøy også. Jeg har sett en påstand om at Aserbajdsjan monterte samme kanontårn på en annen versjon av det samme kjøretøyet under den første krigen om Nagorno-Karabakh, sier Haga avslutningsvis.

Mandag skrev britisk etterretning at russerne sliter kraftig med sine pansrede militærkjøretøy og har mistet et stort antall av disse. Ifølge britene skal det ha blitt så ille at de nå også setter inn nært 60 år gamle T-62 stridsvogner.

Videre skrev de at den russiske stormpanservognen BTR-50 for første gang var blitt observert nær fronten i Ukraina. BTR-50 skal ha blitt introdusert i 1954, for nesten 70 år siden.