Frankofilt polslipp

Foto: Art of taste

Vi har sjelden sett et så franskdominert slipp fra polet som nå i januar. De virkelige røverkjøpene kan du se langt etter, men det finnes virkelig mye godt i de litt høyere prisklassene.

08.01.04 11:52

Et ganske lite slipp denne gang, med totalt 53 produkter: 29 rødviner, sju hvitviner, én musserende vin, én sterkvin og 15 brenneviner.

Blant vinene er Frankrike sterkt representert, med fokus på Bordeaux og Rhône blant de røde og Burgund blant de hvite.

På brennevinssiden er det skotsk maltwhisky som dominerer. Slippet utmerker seg også med at det ikke inneholder en eneste pappvin.

De nye produktene blir tilgjengelige i polutsalgene førstkommende lørdag.

Alle produktene er testet av Art of Tastes Ken Engebretsen. Ken er tidligere kjellermester på Bagatelle og restaurantsjef på Le Canard. Produktene er gitt karakterer på 100-poengskalaen, hvor 100 er best.

Alle vinene som scorer 75 poeng og høyere finner du på linkene nederst i artikkelen. Men først vil vi gjerne fremheve noen gode kjøp.

Gode kjøp

Selv om slippet var ganske lite denne gang, var det en høyere andel gode viner enn det vi har vært vant med fra polet den senere tid. Dette skyldes nok at det generelle prisleiet også er endel høyere enn vanlig.

Vi fant ingen anbefalelsesverdige viner i de laveste prisklassene denne gang, men går du litt opp i pris, er det flere gode kjøp. Vi tar først for oss de røde vinene og starter med to stykker fra Rhône:

Ch. Saint-Maurice Côtes du Rhône 2001, vnr 14778, kr 111, 80 poeng.
Flott rødfarve. Rik og fin duft av skogsbær, svisker og krydder. Tett og god smak med fin balanse. Drikk denne vinen til lam og lettere viltretter.

Saint Joseph les Serins 2001, vnr 20358, kr 146, 83 poeng.
Dyp rødfiolett mot sort. Intens og kompleks duft av sorte frukter, blåbær, skog, pepper, eik og vanilje. Dyp og flott smak av søtlig frukt med innslag av eik. Bra trøkk og fin balanse. Denne vinen takler kraftige retter av både lam og vilt.

Så vil vi gjerne trekke frem en vin fra Bordeaux. Nå er Bordeaux blitt ganske dyrt etterhvert, men i den grad man kan snakke om «gode kjøp» fra dette distriktet, må denne være omtrent det nærmeste man kommer:

Ch. Beau-Site 1999, vnr 7556, kr 266, 87 poeng.
Fra kommunen St Estèphe. Rød med sort kjerne. Flott duft av moden frukt og fatlagring. En vin med stor fylde, dybde og intensitet, samt nydelig balanse gjennom hele smakskurven. Tydelige, men gode tanniner i avslutningen. Når denne vinen har fått noen år på nakken, blir den praktfull til rødt kjøtt med høyt innslag av fett, f.eks. entrecôte av okse, lammelår og andebryst.

Når det gjelder de hvite vinene, vil vi gjerne anbefale en fra Burgund:

Rives de Longsault Saint-Véran 2002, vnr 20364, kr 149, 82 poeng.
Mellomgul på farve. Intens duft av syrlige epler, honning og blomster - som en eplehave i full blomst. Frisk, ren og pen vin med innslag av mineraler. Stor fylde og dybde, med godt trykk hele veien. La denne vinen få et år eller to i kjelleren. Bruk den så til kraftige retter av fisk og skalldyr med rike sauser.

Blant brennevinet var det noen cognac, armagnac og calvados som ikke var allverdens å skrive hjem om. Da var det bedre stilt blant maltwhiskyene, og vi vil gjerne fremheve et prakteksemplar av arten:

Caol Ila Dun Bheagan Vintage Bottling 11 Years Old Cask Strength, vnr 20420, kr 560, 92 poeng.
Lys gyllen på farve. Fint balansert duft med torv, røyk og sjø. Rik og fruktig på smak. En meget elegant whisky.

På linkene nedenfor finner du alle vinene i januar-slippet som scorer høyere enn 75 poeng:

Rødvin under 150 kroner
Rødvin over 150 kroner
Hvitvin
Sterkvin

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.