RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrike åpner militærbase i Abu Dhabi

Abu Dhabi (NTB-Reuters): Frankrike etablerer en marinebase i De forente arabiske emirater og trapper med det opp sitt militære og økonomiske nærvær i regionen.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy skal stå for dagens åpning av militærbasen i Abu Dhabi, den største av de sju emiratstatene som utgjør De forente arabiske emirater.

Marinebasen blir Frankrikes første i Persiabukta og blir utgangspunkt for franske militæroperasjoner i regionen, blant annet piratjakt utenfor Afrikas Horn.

Frankrike skal også bruke basen til trening av sine allierte i området, opplyste utenriksminister Bernard Kouchner mandag.

- Rundt 90 prosent av all handelstrafikk til og fra Europa går sjøveien, og vi må forsvare denne trafikken og handelen. Vi har interesser i Gulfen og ønsker å bidra til nødvendig balanse i regionen, sa Kouchner.

Fransk næringsliv er også svært interessert i landene rundt Persiabukta, ikke minst De forente arabiske emirater som i dag er verdens tredje største oljeeksportør.

Emiratstatene planlegger å bygge en rekke atomkraftverk de neste årene, og franske storkonsern som Total, Suez, Areva og det statlige energiselskapet EDF håper å kapre andeler av storkontraktene som til sammen er på over 250 milliarder kroner.

Den franske forsvarsgiganten Dassault Aviation håper også å selge Rafale-jagerfly til De forente arabiske emirater og er ifølge avisen La Parisien i sluttforhandlinger om en kontrakt til en samlet verdi av opptil 70 milliarder kroner. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere