Gå til sidens hovedinnhold

Frankrike avviser å ha betalt løsepenger for gisler

Paris (NTB-Reuters): En amerikansk eksdiplomat hevder at Frankrike betalte flere millioner dollar i løepenger for fire gisler som ble bortført i Niger i 2010. Frankrike avviser påstandene.

USAs ambassadør til Mali mellom 2002 og 2005, Vicki Huddleston, forteller i et intervju med iTele at løsesummen på i alt 17 millioner dollar, nesten 100 millioner kroner, ble utbetalt til al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM) via en rekke mellommenn.

- Frankrike gikk selvsagt ikke direkte til salafistene i AQIM og ga dem pengene. Som alle andre løsesummer, ble også denne betalt indirekte. Pengene endte opp hos maliske myndigheter, som igjen sendte dem videre til AQIM, i alle fall deler av beløpet, sier Huddleston.

Frankrike har retningslinjer som tilsier at man ikke betaler løsepenger for gisler, og president François Hollande gjentok dette i en uttalelse fredag.

- Vi jobber for å etablere kontakt, men diskuterer ikke løsepenger, slo Hollande fast.

De fire franske gislene ble bortført 16. september 2010 nord i Niger. De holdes fortsatt fanget og befinner seg trolig i det nordlige Mali. (©NTB)

Reklame

Er dette årets beste påskeegg?