Frankrike i gang med å bombe Irak

Franske luftstyrker har gjennomført de første luftangrepene mot IS i Irak. Her et bilde av den franske flytypen Dassault Rafale, som ble valgt av den franske regjeringen da Frankrike trakk seg fra Eurofighter-prosjektet i 1985. Flytypen hadde sin ilddåp i Afghanistan i 2007. (Illustrasjonsfoto).

Franske luftstyrker har gjennomført de første luftangrepene mot IS i Irak. Her et bilde av den franske flytypen Dassault Rafale, som ble valgt av den franske regjeringen da Frankrike trakk seg fra Eurofighter-prosjektet i 1985. Flytypen hadde sin ilddåp i Afghanistan i 2007. (Illustrasjonsfoto). Foto: Jez/Creative Commons/Flickr

Frankrike med væpnet aksjon mot IS i Irak, melder Dow Jones Newswire.

19.09.14 13:14

(NTB/Nettavisen): Uttalelsen sa at målet for oppdraget var nordøst i Irak, men spesifiserte ikke nøyaktig hvor.

- Målet ble fullstendig ødelagt, heter det fra presidentens kontor.

Både Frankrike og Storbritannia har fra før sendt fly til overvåkingsformål i irakisk luftrom, men fredagens operasjon var det første franske angrepet mot jihadistene i Den islamske staten (IS).

Hollande bekreftet torsdag at Frankrike slutter seg til USAs luftkrig mot ekstremistene.

- Jeg har bestemt meg for å svare positivt på forespørselen fra irakiske myndigheter om å gi luftstøtte, sa François Hollande.

Han utelukket samtidig fransk militær inngripen i Syria.

– Vi kommer ikke til å gå lenger enn det. Det kommer ikke til å bli noen bakkestyrker, og vi kommer bare til å gripe inn i Irak, slo president Hollande fast.

Fredag formiddag melder Dow Jones Newswire at franske jagerfly har utført de første luftangrepene mot IS i Irak.

Norsk bidrag
Fem stabsoffiserer kan bli starten på et bredere norsk bidrag til den internasjonale koalisjonen mot Den islamske staten IS. Bare SV stiller spørsmål ved om dette er løsningen.

Offiserene sendes til USA, der de skal være med i planleggingen av en amerikanskledet storkoalisjon og vurdere hva Norges bidrag eventuelt skal være. Koalisjonen skal svare på Iraks bønn om hjelp til å nedkjempe IS-opprørerne nord i landet.

Søreide sier at militær kapasitetsbygging er det mest aktuelle for Norges del.

- Det vil typisk være assistanse, trening og opplæring av sikkerhetsstyrker, sa forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) på en pressekonferanse torsdag.Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.