Frankrikes statsminister har i en tale varslet nasjonen om at terrorberedskapsnivå heves. Det skjer etter knivangrepet i Nice torsdag morgen. Kirkeklokkene i hele Frankrike skal ringe til minne om ofrene for angrepet.

Kort tid etter angrepet i Nice, gikk en person til knivangrep mot fransk konsulat i Jeddah. En sikkerhetsvakt ble skadd (egen sak). Samtidig angrep en mann politiet i den franske byen Avignon med kniv. Mannen ble skutt i angrepet, opplyser fransk politi (egen sak).

Angrepet i Nice skjedde inne i Notre-Dame-kirken, som ligger i Avenue Jean-Medicin, hovedgaten. Angrepet skal ha skjedd klokken ni torsdag morgen.

Angrepet er betegnet som et terrorangrep.

Statsminister Erna Solberg har kommentert hendelsen på Twitter:

– Jeg er forferdet over drapene og sender min dypeste medfølelse til folket i Frankrike. Vi må beskytte menneskerettighetene og aldri la terrorister true oss. Vi ber politiske og religiøse ledere i den muslimske verden om å avvise ekstremisme og beskytte ytringsfriheten.

Også Ap-leder Jonas Gahr Støre har tvitret om dagens hendelser:

– I denne dramatiske tiden går vår solidaritet og omtanke til Frankrike. Vi fordømmer vold og drap som ikke kan beskrives som annen enn terror rettet mot uskyldige mennesker. Ingenting kan forsvare slike grufulle handlinger.

Les også: Ingen endringer i trusselbildet i Norge etter knivangrep i Nice

Dette vet vi torsdag ettermiddag:

  • Angrepet skjedde inne i Notre-Dame kirken i Nice.
  • Tre personer er drept med kniv.
  • Det er et ukjent antall skadde.
  • Antatt gjerningsmann skal være pågrepet og kjørt til sykehus, og skal trolig ha handlet alene. Ifølge Le Monde er gjerningspersonen kritisk skadd.
  • Myndighetene sier at situasjonen er under kontroll.

Avisen Le Figaro skrev at to kvinner og en mann ble drept. En av kvinnene, en eldre dame som hadde kommet til kirken for å be, skal ha blitt drept inne i kirken. Le Figaro skriver at denne kvinnen var kvestet så ille, at hodet var nesten delt fra kroppen.

Les: Borgermesteren i Nice: - Det hjelper ikke med fredslover mot islamsk fascisme

En mann ble også drept med kniv inne i kirken. En annen kvinne løp til en kafé i nærheten, der hun døde.

Avisen skriver at gjerningsmannen er i 20-årene og har oppgitt at hans navn er Brahim. Han har opplyst at han handlet alene.

- Ikke få panikk

Det ble hørt eksplosjoner i nabolaget rundt kirken og det ble meldt om en mistenkelig pakke. En bombegruppe fra politiet rykket ut og etablert en omfattende sikkerhetssone rundt området.

Flere nyhetsmedier skriver og viser bilder at militære og politi som har rykket ut til handlegaten. Et område rundt kirken ble sperret av.

- Ikke få panikk, situasjonen er under kontroll, sa fransk politi på Twitter ganske kort tid etter hendelsen.

- Døde fordi de gikk i kirken

– Disse menneskene ble angrepet og drept fordi de var i basilikaen (Notre-Dame-kirken i Nice), heter det i en uttalelse fra det franske bisperådet. Klokken 15 torsdag ringer klokkene til minne om de død.

– Hele vårt land er offer for disse forferdelige handlingene. Tross sorgen som tynger dem, vil katolikker ikke gi etter for frykten. Med hele landet vil vi møte denne blinde og farlige trusselen, står det i uttalelsen.

Den franske nasjonalforsamlingen holdt allerede torsdag morgen et minutts stillhet til minne om de tre som døde i angrepet. Flere lands ledere har også uttrykt sin sympati med Frankrike.

Terrorhandling

Påtalemyndigheten og politiet sier at en etterforskning av angrepet som terrorhandling allerede er i gang.

Motivet er fortsatt uklart, men situasjonen i Frankrike har vært spent den siste tiden etter drapet på læreren Samuel Paty i Paris og strid over karikaturer av profeten Muhammed.

Den franske innenriksministeren Gérald Darmanin har innkalt til krisemøte, og samtidig ber han folk holde seg unna området. Frankrikes statsminister Jean Castex avbrøt umiddelbart sin seanse i nasjonalforsamlingen for å delta i krisemøtet, melder flere franske medier.

Les også: Terror-ekspert spår flere angrep etter terrorangrepet i Nice

Rystet igjen

Frankrike ble for drøyt to uker siden rystet av knivangrepet på historielæreren Samuel Paty, som ble drept og fikk halsen skåret over etter å ha vist fram Muhammed-karikaturer, mens han underviste om ytringsfrihet.

Nice har blitt rammet hardt tidligere, da byen var åstedet for det dødelige lastebil-angrepet som skjedde på strandpromenaden, 14. juli 2016, da 86 mennesker ble drept.