RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Dette flyet, her fotografert i juni, krasjet med 110 passasjerer om bord.
Dette flyet, her fotografert i juni, krasjet med 110 passasjerer om bord. Foto: Stringer/germany (Reuters)

Frankrike: Ikke overlevende etter flystyrt i Mali

Frankrikes transportminister utelukker at det kan være overlevende blant de 116 menneskene om bord på Air Algerie-flyet som styrtet i Mali.

– Tatt i betraktning hvilken tilstand flyvraket er i, så er det svært usannsynlig, faktisk utelukket, at det er noen overlevende, sa Frederic Cuvillier til fransk fjernsyn fredag, dagen etter at flyet forsvant på vei fra Burkina Faso til Algerie.

Franske styrker er på vei til stedet hvor flyet med blant andre 51 franske passasjerer om bord styrtet.

Innenriksminister Bernard Cazeneuve bekrefter at årsaken til ulykken høyst sannsynlig var dårlig vær. Utenriksminister Laurent Fabius har ikke utelukket at flyet ble utsatt for et angrep – og dermed satt i gang spekulasjoner om at det kunne ha blitt skutt ned av opprørere i Mali.

Det avviser transportminister Cuvillier og sier muligheten for at flyet ble skutt ned fra bakken, var utelukket helt fra starten.

Forsvant

Vraket ble sent torsdag kveld funnet like ved grensa mellom Mali og Burkina Faso.

De franske soldatene er sendt for å samle bevis og sikre åstedet i nærheten av byen Gossi. Flyet ble funnet et godt stykke sør for der Malis president tidligere hadde sagt at det styrtet, mellom Gao og Kidal.

Flyet AH5017 med 110 passasjerer og en besetning på seks om bord var på vei fra Burkina Fasos hovedstad, Ouagadougou, til Alger, hovedstaden i Algerie. Like før klokken 4 torsdag morgen forsvant flyet over Mali, en snau time etter at det tok av.

Knust til småbiter

Flyet er knust til småbiter og spredt over et større område, heter det i en erklæring fra den franske presidenten François Hollandes kontor.

Et kriseteam fra Burkina Faso har allerede inspisert vraket. Generalen Gilbert Diendere sier at flyet er helt utbrent og bekrefter at ingen overlevde. Det er funnet flere lik.

Radarkontakten med flyet ble borte 50 minutter etter avgang litt etter at flygerne opplyste at de endret kurs på grunn av uvær. Lokale gjetere ved Boulikessi sier de så flyet styrte. De sier det ble truffet av lyn og falt brennende til bakken.

Det var tordenvær og kraftige sandstormer i området.

– Vi tror flyet krasjet på grunn av meteorologiske forhold, sier transportminister Cazeneuve til radiokanalen RTL.

Jagerfly lette

Situasjonen nord i Mali er ustabil etter at jihadistiske opprørere erobret store landområder i flere måneder i 2012. Samme dag som flyulykken ble det imidlertid underskrevet en våpenhvileavtale mellom regjeringen og Tuareg-opprørerne.

Ifølge transportminister Jean Bertin Ouedrago i Mali ba flygeren om å få endre kurs like etter klokken 3.30. Siden ga han ikke lyd fra seg.

Hollande satte inn store militære styrker, blant dem to jagerfly, i letingen etter flyet. Også soldater fra den fransk-maliske FN-styrken som er utplassert i landet, deltok. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere