Gå til sidens hovedinnhold

Frankrike og India nærmer seg milliardavtale om jagerfly

New Delhi (NTB-AFP-Reuters): Frankrike og India nærmer seg enighet om en storstilt jagerflykontrakt, verdt over 66 milliarder kroner. Avtalen vil bli verdens største militærkontrakt noensinne.

Frankrike håper at India innen få måneder vil inngå en kontrakt om kjøp av 126 jagerfly fra franske Dassault Aviation. Saken er blant de viktigste når president François Hollande denne uken er på sitt første Asia-besøk, og på en pressekonferanse i New Delhi torsdag fremholdt han at det er gjort enkelte framskritt i diskusjonene.

Også Indias statsminister Manmohan Singh fastslo at forhandlingene går bra.

Toppsjefen i Dassault Aviation, Eric Trappier, er med i den store franske næringslivsdelegasjonen som følger Hollande på hans Asia-tur. Han har tro på at avtalen vil være klar i løpet av året, mens sjefen for det indiske flyvåpenet har uttalt at han håper på kontrakt allerede i sommer. Forhandlingene om kjøp av Rafale-flyene startet i januar 2012.

De aktuelle jagerflyene blir brukt i Frankrikes militære operasjoner mot ytterliggående islamister i Mali. Mali-operasjonen har vært en gyllen anledning for Dassault til å vise fram jagerflyene, ifølge nyhetsbyrået AFP.

India har også inngått en rammeavtale verdt over 50 milliarder kroner med franske Areva om bygging av et større atomkraftanlegg i den vestlige delstaten Maharashtra. Rammeavtalen ble inngått av Frankrikes forrige president Nicolas Sarkozy i 2010. Nå håper Hollande å dra den i land. (©NTB)

Reklame

Kurs: Dette må du vite om bobler