*Nettavisen* Nyheter.

Frankrike og Norge markerer D-dagen

Frankrike 6. juni 2014: Statsminister Erna Solberg hilser på krigsveteran Wilhelm Mohrb ved det norske minnesmerketVillons les Buisson minnesmerket for den norske flyplassen , ordfører Gerald Aniel i Villons les Buisson bistår. Fredag 6. juni er det 70 år siden D-dagen og statsleder og veteraner er tilstede for å markere dagen. Foto: Terje Bendiksby (NTB Scanpix)

Ved minnesmerket for norske sjøfolks krigsinnsats holder Frankrike og Norge felles seremoni i Normandie på D-dagen.

Tidlig om morgenen 6. juni i 1944 ble den norske jageren Svenner torpedert utenfor den franske landsbyen Hermanville-sur-Mer. 70 år etter de alliertes dristige landgang på Normandies strender samles Frankrike og Norge til ny minnemarkering.

Fredag formiddag blir det fullt norsk oppmøte i landsbyen med kong Harald, statsminister Erna Solberg, stortingspresident Olemic Thommessen, forsvarsminister Ine Eriksen Søreide, forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen, sju norske krigsveteraner og garden.

Solberg taler ved siden av Frankrikes forsvarsminister Jean-Yves Le Drian.

Svenner var det første fartøyet de allierte mistet på D-dagen, og 31 nordmenn, en brite og en danske mistet livet i nazistenes torpedering.

For ti år siden ble det reist et monument til minne om dem som falt utenfor Hermanville-sur-Mer, men også til heder for både marinens og handelsflåtens innsats under andre verdenskrig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.