RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrike starter nye søk etter MH370


Franske myndigheter starter nye søk etter funn av flydeler på øya Reunion.
Franske myndigheter starter nye søk etter funn av flydeler på øya Reunion. Foto: Stringer/france (Reuters)
Sist oppdatert:
Frankrike skal sette inn ressurser i luften og på vannet i nye søk etter det savnede Malaysia Airlines-flyet MH370.

Kunngjøringen om nye søk kommer etter Malaysia bekreftet at den to meter lange vrakbiten som ble funnet på den franske øya Réunion, stammer fra Boeing 777-flyet til Malaysia Airlines.

– Det har blitt avgjort, etter anmodning fra presidenten og statsministeren og for å svare på behov fra etterforskningen, å sette inn supplerende luft- og sjøressurser for å søke etter eventuelle nye vrakdeler rundt Réunion, heter det i en uttalelse fra departementene for forsvar, samferdsel og oversjøiske territorier.

Raser over etterforskningen av MH370

Plakater med påskriften «Gi meg min familie tilbake» og «Mamma, vi vil vente på deg for alltid», ble holdt av opphissede demonstranter utenfor flyselskapet Malaysia Airlines' kontorer i Beijing torsdag.

De etterlatte reagerer kraftig på den manglende enigheten mellom partene om funnene gjort på den franske øya Réunion tilhører det forsvunne flyet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Politiet holder mediene vekk fra kontoret til flyselskapets kontorer i Beijing, hvor de etterlatte demonstrerer.

Malaysias president Nahib Razak bekreftet at de franske etterforskerne hadde funnet den ene vingedelen fra det savnede flyet. Men ifølge BBC støttet ikke de franske etterforskerne presidentens uttalelse. De mener det var svært sannsynlig.

Nye funn av vrakrester

– Sårene har blitt åpnet igjen, og sorgen blir ekstra sterk. Vi håper at resten av flyet vil bli funnet, slik at de etterlatte får en følelse av avslutning, sa USAs utenriksminister John Kerry da han kondolerte til de etterlatte.

Torsdag dukket det opp nye vrakrester på Réunion.

Analysene av vingeklaffen som ble funnet viser at den stammer fra det savnede MH370-flyet.

– Vi har funnet deler som flyvinduer, aluminiumsfolie og seteputer, sier Malaysias transportminister Liow Tiong Lai til nyhetsbyrået AFP.

Øya Réunion ligger øst for Madagaskar i Indiahavet, flere tusen kilometer unna flyets opprinnelige rute.

– Det er snakk om små deler. Vi kan ikke slå fast at de stammer fra MH370. Det må bekreftes av de franske myndighetene, sier Liow.

Vingeklaff

Torsdag bekreftet malaysiske myndigheter at vingeklaffen som ble funnet på øya i forrige uke, stammer fra Boeing 777-maskinen som tilhørte Malaysia Airlines.

Eksperter fra flere land deltok i granskingen av vingeklaffen i den franske flybyen Toulouse, der Airbus har sitt hovedkvarter. Konklusjonen baserer seg blant annet på analyser av fargen på klaffen og flyets vedlikeholdshistorikk. Også de nye vrakrestene blir sendt dit for analyser.

Nå som det første håndfaste sporet etter flyet er bekreftet, ber malaysiske myndigheter om bistand fra myndighetene i Mauritius og Madagaskar til å utvide søkeområdet.

Kritiske til konklusjonen

– I dag, 515 dager etter at flyet forsvant, er det med tungt hjerte jeg må si at et internasjonalt ekspertteam har slått fast at vrakrester funnet på øya Réunion faktisk stammer fra MH370, sa Malaysias statsminister Najib Razak.

En gruppe kinesiske etterlatte etter ulykken stiller seg kritisk til konklusjonen om at vingeklaffen stammer fra det savnede flyet. I et håndskrevet notat som er lagt ut på Facebook, ber de om at malaysiske myndigheter møter dem for å forklare etterforskningen.

Malaysia Airlines-flyet forsvant 8. mars i fjor på vei fra Kuala Lumpur til Beijing. Det var 239 passasjerer om bord i flyet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere