*Nettavisen* Nyheter.

Frankrike vil ha støtte fra Assad i kampen mot IS

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius åpner for å samarbeide med Assads soldater på bakken. Foto: Pool (Reuters)

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius åpner for å samarbeide med president Bashar al-Assads regjeringssoldater i kampen mot IS i Syria.

27.11.15 16:30

– For å kunne nedkjempe IS, må vi ha to ting på plass: Bombing og soldater på bakken. Soldatene kan ikke være våre egne, men bør være representert ved motstandsgruppen Den frie syriske hær, sunniarabiske styrker, og hvorfor ikke regimets egne styrker også, sier Fabius til den franske radiokanalen RTL.

Fabius' uttalelse fredag kommer dagen etter at president François Hollande møtte sin russiske kollega Vladimir Putin i Moskva. Der ble Hollande og Putin enige om å samarbeide for å rette den militære offensiven i Syria mot IS og andre ekstremistgrupper. Putin ga uttrykk for at han trenger hjelp.

Syria: Positivt

– Han ba oss om å lage et kart som viser hvor opprørsgrupper som ikke er terrorister og som kjemper mot IS, befinner seg. Han forplikter seg til å ikke bombe disse opprørsgruppene når han har fått den nye informasjonen, sier Fabius, som var med Hollande til Moskva.

Det franske utspillet blir godt mottatt av Syrias utenriksminister Walid Muallem, som fredag besøkte sin russiske kollega Sergej Lavrov i Moskva.

– Bedre sent enn aldri. Hvis Fabius mener alvor om å samarbeide med Syrias hær og å samarbeide med styrkene på bakken som kjemper mot IS, så ønsker vi det velkommen, sier Muallem.

– Urealistisk

Men seniorforsker Helle Malmvig ved Dansk Institut for Internationale Studier mener planen er urealistisk.

– Det er svært vanskelig å se at det skulle la seg gjøre. Jeg har store problemer med å se at de skulle være villige til å inngå i en felles kamp med Vesten, sier Malmvig til Ritzau.

Andre eksperter konkluderte med det samme overfor nyhetsbyrået AFP torsdag. En koalisjon vil trolig begrense seg til deling av etterretningsinformasjon, mener analytiker Sarah Lain ved Royal United Services Institute i London.

Militærekspert Bruno Tertrais ved Foundation for Strategic Reserach i Paris tror imidlertid at partene også kan utføre felles militæraksjoner mot bestemte mål, men han frykter at en koalisjon blir dominert av USA eller Russland, noe ingen av de to landene vil akseptere.

Tyrkia-konflikt

Vestlige land har anklaget Russland for å utføre bombeangrep mot opprørsgrupper som støttes av Vesten og som kjemper mot Assad. Dette er også et sentralt tema for Tyrkia, som støtter turkmenske opprørere på syrisk side av grensen – de samme opprørerne som russerne har utført flyangrep mot.

Et mulig samarbeid mellom Russland og Vesten fikk imidlertid tirsdag denne uken et skudd for baugen da NATO-landet Tyrkia skjøt ned et russisk kampfly. Tyrkia mener å kunne bevise at flyet var i tyrkisk luftrom. Russland hevder å ha bevis for at flyet var i syrisk luftrom.

Ordkrigen mellom de to landene kan dermed være årsak til at Putin via sin talsmann fredag uttalte at Vesten ikke er klar til å samarbeide med Russland ennå.

– Beklageligvis er våre partnere i øyeblikket ikke klare til å arbeide innenfor rammene av én enkeltstående koalisjon, sier Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Han legger til at Russland uansett holder døren åpen for samarbeid «i et hvilket som helst format som våre partnere er i stand til».

Muligens får de to landene en mulighet til å løse konflikten mandag. Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har bedt om å få møte sin russiske kollega under klimatoppmøtet som starter i Paris.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag