RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrikes Nasjonal front vant regionvalget

Marine Le Pen har all grunn til å smile etter regionvalget i Frankrike.
Marine Le Pen har all grunn til å smile etter regionvalget i Frankrike. Foto: Pascal Rossignol (Reuters)
Det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front (FN) har vunnet første runde i Frankrikes regionvalg med 28 prosent av stemmene nasjonalt.

Ifølge det franske innenriksdepartementet har Nasjonal front fått flest stemmer i minst seks av Frankrikes tretten regioner. Partiets grunnlegger Jean-Marie Le Pens datter, Marine Le Pen, og barnebarn, Marion Marechal-Le Pen, har markert seg med hele 40 prosent av stemmene i valgkretsene Nord-Pas-de-Calais i nord og Provence-Alpes-Cote-d'Azur i sør. Sosialistpartiet og deres samarbeidspartnere har fått 23,5 prosent av stemmene og partiet Republikanerne og deres allierte har landet på 27 prosent.

Partiets leder, Marine Le Pen, sier at det er et «fantastisk resultat» og at brakvalget beviser at de uten tvil er Frankrikes største parti. Sanker hun nok stemmer i valgets andre runde 13. desember vil det være et springbrett i hennes forsøk på å bli president i 2017. Partiet møter likevel motstand nå som sosialistene har trukket sine kandidater og bedt sine tilhengere om å stemme på FNs konservative rivaler. Marine Le Pen sier at det ikke bekymrer henne, men innrømmer at det gjør veien fremover litt vanskeligere.

Bare tre uker etter terrorangrepet i Paris, som kostet 130 mennesker livet, var det knyttet stor spenning til valget. Andre runde av regionvalget er neste helg. Tidligere president Nicolas Sarkozy, som lFransk flagg på Facebook-profilen: - Det blir feil å kritisere og latterliggjøre folk for symbolbrukeneder det borgerlige partiet Republikanerne, avviser imidlertid at det vil være aktuelt å samarbeide med Hollande og hans Sosialistparti og danne en allianse mot Nasjonal front.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere