RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frankrikes statsminister danner ny regjering

Frankrikes statsminister Manuel Valls går av for å sette sammen en ny regjering.
Frankrikes statsminister Manuel Valls går av for å sette sammen en ny regjering. (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Frankrikes statsminister Manuel Valls går av for å kunne danne en ny regjering. Grunnen er trolig å bli kvitt den litt for frittalende økonomiministeren Arnaud Montebourg.

Sterk uenighet innad i regjeringen om den økonomiske politikken førte til at statsminister Valls mandag leverte sin avskjedssøknad til president François Hollande.

Han fikk samtidig i oppdrag av Hollande å danne en ny regjeringen, og den skal etter planen presenteres allerede tirsdag.

Både Valls og Hollande tilhører det franske sosialistpartiet, og i en kunngjøring fra presidentens kontor heter det at Hollande har bedt ber Valls om å danne en regjering som er «i tråd med de retningslinjer som presidenten har satt for landet».

- Mer vekst, mindre innstramming
Regjeringsendringene kommer dagen etter at økonomiminister Arnaud Montebourg gikk ut og kritiserte regjeringens økonomiske politikk og samtidig langet ut mot Tyskland og det han omtalte som «Berlins besettelse av stramme budsjetter».

Også utdanningsminister Benoit Hamon har vært uttalt kritisk til regjeringens økonomiske politikk. Den burde satse mer på å stimulere til økonomisk vekst og mindre på å redusere budsjettunderskuddet, har de to ministrene hevdet i flere intervjuer.

Fakta: Fakta om Frankrikes regjering

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* François Hollande overtok som president etter valget i mai 2012. Han gikk til valg på løfter om økonomisk vekst og flere arbeidsplasser.

* Men offisielle tall viser at Frankrike hadde nullvekst første halvår i år, og at målet om 1,0 prosent vekst i år ikke vil bli nådd.

* Oppslutningen om Hollande har falt kraftig på meningsmålingene. I en måling gjort i mai, svarer kun 3 prosent av de ønsker at han skal være sosialistpartiets kandidat i presidentvalget i 2017. I en måling gjort i august svarte 17 prosent av de spurte at de var fornøyd med presidenten, mens 81 prosent var misfornøyd.

* Jean-Marc Ayrault ble utnevnt til statsminister i mai 2012, men måtte gå av 1. april i år da Hollande byttet ham ut med Manuel Valls. Bakgrunnen var sosialistpartiets elendige resultat i lokalvalgene.

* Valls har den siste tiden fått mye kritikk fra venstresiden i sosialistpartiet for regjeringens økonomiske politikk. (©NTB)

Montebourg har dessuten omtalt sin egen regjerings politikk som «økonomisk vanvidd» som bare vil øke arbeidsledigheten, og han har sagt at Frankrike må slutte å la seg dirigere av Tyskland.

Flere ministre kan byttes ut
At kritikken kom kort tid etter at både statsminister Valls og president François Hollande kunngjorde at regjeringen ikke vil avvike fra den fastlagte økonomiske politikken, har gjort situasjonen vanskelig.

Blant dem som trolig blir byttet ut i tillegg til Montebourg og Hamon, er justisminister Christian Taubira og kulturminister Aurelie Filippetti. De har begge gitt støtte til Montebourg og Hamon.

Krever nyvalg
Reaksjonene på regjeringskrisen er kraftige både på høyre- og venstresiden i fransk politikk. Philippe Gosselin fra det konservative partiet UMP krever at nasjonalforsamlingen, som for tiden har ferie, må sammenkalles til ekstraordinær sesjon.

Sosialisten Jean-Louis Gagnaire, partifelle med Valls og Hollande, krever på sin side at nasjonalforsamlingen må oppløses, og at det holdes nyvalg.

Også nestleder i Nasjonal front, Florian Philippot, krever at det skrives ut nyvalg. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere