Gå til sidens hovedinnhold

Frankrikes statsminister: – EU kan gå i oppløsning

– Europa står i fare for å bryte sammen, og EU-prosjektet kan feile, sier Frankrikes statsminister Manuel Valls.

Han mener at det europeiske prosjektet må fornyes med en ny sterk tysk-fransk base, og oppfordrer til en «globalisering som tjener folket».

Valls uttalte også at Marine Le Pen, lederen for det ytterliggående høyrepartiet Nasjonal front, kan vinne presidentvalget i Frankrike neste år.

Les også: Nigel Farage: - Norges befolkning ble bedratt

– Det er mulig at det vil skje. Det vil bety at den politiske balansen vil endres totalt, sa Valls, som advarer mot «faren ved det ekstreme høyre».

Det er stor spenning knyttet til presidentvalget i Frankrike i april og mai, og det regnes som svært sannsynlig at Le Pen går videre til annen runde. Flere har påpekt at Donald Trumps valgseier i USA kan føre til større oppslutning om Le Pen.

Les også: Kina og EU lover å ikke la Trump stanse klimakampen


Les også: EU legger TTIP-avtalen i fryseren

Marie Le Pen har selv tidligere uttalt at «den globale revolusjonen» som har ført til Trumps valgseier og britenes flertall for utmelding av EU, vil føre til at hun blir valgt til president i Frankrike neste år.

Les også: BBC: Storbritannia mangler brexit-strategi

EU-lederne diskuterte Trump

EUs utenriksministre spiste i forrige uke middag sammen for å diskutere Donald Trumps valgseier.

Donald Trump har gått hardt ut mot frihandel, kritisert EUs migrasjonspolitikk, antydet at han vil redusere USAs støtte til NATO, og rost Tyrkia for den hardtslående politikken etter kuppforsøket.

Dette gjør at europeiske toppledere er usikre på hva slags fremtid EU går i møte.

– Vi vet ikke hvordan den nye presidenten vil posisjonere seg. Det er stor forskjell på hva man sier under en valgkamp, og hva en valgt regjering faktisk gjør, sier en anonym EU-kilde.

Flere uteble

Over 20 av EUs 28 utenriksministre deltok på den uformelle middagen søndag kveld. Boris Johnson, som var en av de fremste forkjemperne for at Storbritannia skulle melde seg ut av EU, kommer først til det ordinære utenriksministermøtet mandag.

– Vi ser ingen grunn til å holde et ekstra møte søndag, sier en talsmann for Johnson.

– Valget av republikanernes kandidat Donald Trump som USAs neste president var «en demokratisk handling», fortsetter talsmannen og legger til at den britiske regjeringen vil samarbeide med den nye administrasjonen i Washington, i tråd med britiske interesser.

Johnson har tidligere advart europeerne mot å se på valget av Trump som noe utelukkende negativt.

«Panikkhandling»

Heller ikke Frankrikes Jean-Marc Ayrault var til stede. Både Storbritannia og Frankrike sendte i stedet sine EU-ambassadører til møtet, som av enkelte er blitt omtalt som en «panikkhandling» som aldri ville ha funnet sted dersom Hillary Clinton hadde vunnet.

EUs utenrikssjef Federica Mogherini inviterte til middagen på kort varsel da det ble klart at Trump hadde vunnet presidentvalget i USA.

Danmarks utenriksminister Kristian Jensen avviser at det var snakk om noe panikkmøte.

– Det er et tidsspørsmål, sier han og viser til at det ordinære utenriksministermøtet mandag og tirsdag allerede har en tettpakket dagsorden.

– Så skal vi ha tid til en grundig diskusjon om USA, så er det viktig å ta en ekstra dag i bruk, sier Jensen.

HTML EMBED
embedNAvideo("2_0DtakrM5Xi3lnE95B67A", false)

Eurosjefen ser på brexit som en «tap-tap-situasjon»

Eurogruppens sjef Jeroen Dijsselbloem tror verken Storbritannia eller EU vil vinne på britenes utmelding.

– Vi politikere, våre befolkninger, men også investorer og bankfolk lever i usikre tider. Siden den britiske folkeavstemningen har Storbritannia og kontinentet sett på hverandre med en smule skepsis, sa Dijsselbloem i en tale han holdt i London onsdag.

– I mine øyne er dette en tap-tap-situasjon som vi bare må forsøke å håndtere så godt som mulig, sa Dijsselbloem.

Ifølge ham er det nå i både Storbritannias og EUs interesse å forhandle fram til en avtale som er «rettferdig og klar».

Skottland ser mot Norge og EØS-medlemskap

Skottlands førsteminister Nicola Sturgeon hinter om at den skotske regjeringen kan søke om EØS-medlemskap.

Førsteministeren har gitt uttrykk for at slike løsninger «selvfølgelig blir undersøkt», skriver The Press and Journal.

På den måten vil Skottland kunne få et lignende forhold til EU som det Norge, Island og Liechtenstein har i dag gjennom en EØS-avtale. Trolig ville et medlemskap i EØS kreve godkjenning fra både Storbritannia og EU, skriver avisen videre.

Sturgeon fremholder samtidig at hennes prioritering er å holde hele Storbritannia sammen i et felles marked også etter Brexit.

Ifølge det skotske konservative partiets finanspolitiske talsperson Murdo Fraser er et potensielt EØS-medlemskap «helt uaktuelt». (©NTB)

Kommentarer til denne saken