Fransk antiterroraksjon i flere byer

Fransk politi gjennomførte natt til mandag og mandag morgen antiterroraksjoner. Bildet er fra gaten ved La Carillon-restauranten i Paris, et av åstedene for terrorangrepene fredag. X IMAGES OF THE DAY

Fransk politi gjennomførte natt til mandag og mandag morgen antiterroraksjoner. Bildet er fra gaten ved La Carillon-restauranten i Paris, et av åstedene for terrorangrepene fredag. X IMAGES OF THE DAY Foto: (Reuters / NTB scanpix)

Fransk politi har natt til mandag og mandag morgen gjennomført antiterroroperasjoner og ransakinger i flere byer i landet. Flere personer skal være pågrepet.

16.11.15 07:58

Ifølge The Guardian er koordinerte raid gjennomført i havnebyen Calais, i Paris-forstaden Bobigny og i kommunen Jeumont nær grensen til Belgia. Bobigny-aksjonen knyttes opp mot angrepet fredag, opplyser France Info.

Det er i tillegg utført preventive aksjoner i byene Toulouse og Grenoble.

Le Dauphiné skriver at flere personer er arrestert i Grenoble, og at det er beslaglagt våpen i aksjonen i byen, som startet klokken 1 natt til mandag.

I Toulouse er minst tre personer pågrepet, melder nettstedet iTele.

I Jeumont deltok angivelig 20 politikjøretøyer i en operasjon der politiet stengte gater og gjennomsøkte en bygning.

Ifølge The Guardian er det antiterrorstyrker i det franske politiet som har gjennomført raidene, og flere boliger skal være ransaket. Aksjonene er foreløpig ikke offisielt bekreftet av myndighetene.

Terrormistenkt fikk kjøre videre

Ifølge fransk politi ble terrorangrepene fredag utført av åtte menn. Sju av dem sprengte seg selv i lufta.

Den åttende antatte gjerningsmannen, Salah Abdeslam, ble få timer etter angrepene stanset i en bil av politiet nær grensen til Belgia. Politibetjentene sjekket identifikasjonen hans og lot ham deretter kjøre videre, opplyste franske tjenestemenn til AP.

Politiet igangsatte søndag kveld en storstilt jakt på 26-åringen, som er født og bosatt i Belgia. Han er nå etterlyst i begge landene.

Tre av de sju andre antatte gjerningsmennene er identifisert av politiet. Navnene på to av dem er ennå ikke offentliggjort, men de er 20 og 31 år gamle. Den tredje var 29 år gamle Omar Ismail Mostefai, som opprinnelig er fra Paris-forstaden Courcouronnes.

Ved en av de døde gjerningsmennene ble det funnet et syrisk pass som tilhørte Ahmad Almohammad (25). Han var en asylsøker som hadde kommet til Europa via Hellas, opplyste greske myndigheter søndag. Det er imidlertid ikke fastslått om den døde som ble funnet med passet er identisk med eieren av passet.

Irak advarte

Dagen før angrepet sendte irakisk etterretning ut et notat og advarte mot at Den islamske staten (IS) planla angrep i Frankrike og andre land. I notatet henviste myndighetene i Irak til en ordre fra IS-leder Abu Bakr al-Baghdadi. Han skal ha beordret angrep mot Russland og Iran, i tillegg til landene i den vestlig-ledede koalisjonen som kjemper mot IS. Planen skal ha vært å gjennomføre bombeattentat, skyteangrep og gisselaksjoner i løpet av få dager.

Tyrkia, som deltar i kampen mot IS, avverget ifølge en tyrkisk tjenestemann et stort angrep i Istanbul samme dag som terroren rammet Paris. Fem personer ble pågrepet i Istanbul, blant dem et IS-medlem med forbindelser til britiske Mohammed Emwazi, bedre kjent som «Jihad John», ifølge en tyrkisk tjenestemann.

Emwazi antas å ha blitt drept i et amerikansk luftangrep mot IS i Syria torsdag.

129 drept

Franske myndigheter skal blant annet ha blitt advart om angripere som var blitt trent i Syria og sendt tilbake til Frankrike.

En «sovende» terrorcelle i Frankrike samarbeidet med angriperne som kom fra IS' viktigste by Raqqa i Syria for å gjennomføre terroraksjonen i Paris, ifølge de irakiske kildene. De hevder at så mange som 24 personer var involvert i terroraksjonen. 19 angripere og 5 som bidro med logistikk og planlegging.

129 personer ble drept og 350 er såret etter fredagens terrorangrep i Paris.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.