RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fransk borgermester nektet gravplass til rom-jente

Borgermesteren i Paris-forstaden Champlan beskyldes for rasisme etter at han nektet gravplass til en liten rom-jente.

Lille Maria Francesca døde i krybbedød andre juledag og ble bare to og en halv måned gammel. Da foreldrene ønsket å gravlegge henne i Champlan, fikk de nei.

Forstadens konservative borgermester Christian Leclerc begrunnet avslaget med at det er få gravplasser i Champlan.

– Vi prioriterer de som betaler lokal skatt, sier han til avisen Le Parisien. Reaksjonene lot ikke vente på seg.

Fremmedhat

– Dette er rasisme, fremmedhat og stigmatiserende, sier Loic Gandais, som leder en forening som bistår rom-familier i området.

Den lille jentas foreldre er rumenske statsborgere, men har bodd i Frankrike de siste åtte årene. Parets to andre barn går på skole i Champlan.

Som følge av avslaget må de nå gravlegge Maria Francesca i landsbyen Wissous noen kilometer unna. Også der er borgermesteren konservativ, men han var rask med å tilby gravplass da saken ble kjent.

– Man skal ikke forverre smerten til en mor som har båret på et barn i ni måneder, bare for å miste henne to og en halv måned senere, sier Richard Trinquier.

Bøtelagt

Det lever om lag 20.000 romer i Frankrike, de aller fleste av dem under kummerlige forhold. I Champlan lever de på to eiendommer der det verken er vann eller strøm.

Frontene i debatten om romene er svært steile i Frankrike, og i august ble en representant i den franske nasjonalforsamlingen bøtelagt for å si at «Adolf Hitler drepte kanskje ikke mange nok» av romfolket.

EU anslår at det lever mellom 10 og 12 millioner romer i Europa, noe som gjør dem til den største minoriteten på kontinentet. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere