Fransk salg av krigsskip til Russland går sin gang

Brussel (NTB-AFP): Frankrikes president François Hollande sier at et omstridt salg av sofistikerte marinefartøyer til Russland fortsatt går sin gang, trass i intervensjonen på Krim.

07.03.14 12:18

Salget av to svært avanserte Mistral-skip til en verdi av 1 milliard euro var en kilde til bekymring for Frankrikes allierte i EU og NATO da det ble inngått i 2011, få år etter krigen i Georgia.

Men mens Hollande var i Brussel for å drøfte straffetiltak mot Russland med EU-toppene, gjorde han det klart at transaksjonen fortsatt er på sporet selv om en ny krig truer.

– Vi respekterer våre signerte kontrakter. Vi er fortsatt ikke der, og vi håper ikke å komme dit, sa han om muligheten for å kansellere kontrakten.

Sjøgående base

Mistral er det nest største krigsskipet i den franske marinen, en veritabel havgående militærbase, med kapasitet for 16 helikoptre, fire landingsfartøyer, 13 stridsvogner og hundrevis av soldater.

Ekspertene sier skipene representerer en betydelig kvalitetsheving for den aldrende russiske marinen. Det første skipet er nylig sjøsatt, mens det andre fortsatt er under bygging.

Det franske salget illustrerer hvor vanskelig det er for EU-landene å bli enig om sanksjoner som smerter, trass i store ord om Russlands brudd på folkeretten, og trass i bitende kritikk fra amerikanske politikere og frykt for naboen hos land i Øst-Europa. Faren er at sanksjonene ville ramme EU selv hardere enn Russland.

Heller ikke britene

Den britiske statsministeren David Cameron gjør det klart for Russland at det vil koste dem dyrt om de ikke snur i Ukraina, men et internt dokument viser at heller ikke Storbritannia er klar til å kaste økonomiske fordeler på båten.

Ifølge dokumentet som en fotograf fikk i linsen, er Storbritannia ikke villig til å innføre sanksjoner eller stenge russere ute fra sin finanshovedstad London.

Europa har ti ganger så stor handel med Russland som USA har, og er avhengig av Russland for 35 prosent av sin naturgass, som importeres i rørledninger gjennom Ukraina eller Østersjøen.

Noen land som Polen, Tsjekkia og Slovakia får 80 prosent av gassen sin fra Russland, og stans i leveransene etter krangler mellom Ukraina og Russland om pris om vinteren for noen år siden, gjorde det helt klart akkurat hvor avhengig de er.

Tyskland er den største eksportøren av maskinvarer og industrivarer til Russland, og Storbritannia vil hegne om Londons betydning som finanssentrum for russiske investorer, finansfolk og oligarker.

Milliardærer og oligarker

Milliardærer som er født i Sovjet, innehar tre av de øverste fem plassene på Sunday Times' liste over de rikeste i Storbritannia, og russere som Roman Abramovich bruker milliarder på herskapshus, fotballklubber og medier.

Flere russere har fått såkalte investorvisum, som knyttes til investeringer for minst 1 million pund, enn borgere av noe annet land.

Disse forbindelsene til Russland har vært en gullgruve for britiske eiendomsmeglere, luksuprodusenter og finanstjenester.

Dermed var det ikke annet å vente enn at de 28 EU-lederne etter et seks timer langt møte torsdag til slutt ble enige om en beskjeden serie tiltak i tre omganger. Den første innebærer suspensjon av samtalene med Russland om visumreformer og om en ny økonomisk avtale. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.